eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

A diákokat hidegen hagyja, mely képzéseket támogatja a kormány

Csökkent a továbbtanulók száma: a 108 ezer idén, vagy korábban érettségizettből 80 ezer nyert felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára. Manherz Károly hozzátette: most is a művészeti, a társadalomtudományi, valamint a jogi és a bölcsészképzések voltak a legnépszerűbbek az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők körében, annak ellenére, hogy a kormány éppen ezek esetében csökkentette az államilag finanszírozott helyek számára.

Ebben az évben 108 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük több mint 60 ezren államilag támogatott képzésre pályáztak, 23 ezren pedig megjelölték, hogy vállalják a költségtérítést is, ha nem veszik fel őket az állami helyekre - mondta az InfoRádiónak az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Manherz Károly közölte: egy tavalyi kormányhatározat pontosan meghatározta, 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel idén az egyetemek és főiskolák. Újdonság volt ebben az évben, hogy a kormány nem szakokra állapította meg a keretszámokat, hanem képzési területekre.

Összesen körülbelül 80 ezren kerültek be 2007-ben a magyar felsőoktatásba a 108 ezer jelentkezőből. Idén kevesebben tanulnak tovább, tavaly és tavalyelőtt többen jelentkeztek; ennek egyik oka a demográfiai csökkenés, a másik pedig az, hogy idén kisebb számban pályáztak olyan fiatalok, akik korábban érettségiztek - tette hozzá a szakállamtitkár.

A diákokat nem érdekli, mire van kereslet

A 2000-ben elfogadott Lisszaboni Egyezmény alapján immár Magyarországnak is fő célja a műszaki, a természettudományos és az informatikai képzés erősítése. A kormányhatározat alapján ezeken a képzési területeken növekedtek is a keretszámok, csökkentek ezzel szemben a bölcsészettudományok, a pedagógusképzés és a jogászképzés területén, ahol eddig "túltermelés" volt - mondta Manherz Károly.

A fiatalok ennek ellenére is nagy számban jelentkeztek ezekre a képzésekre: a művészeti területen 6,2-szeres volt a túljelentkezés, a társadalomtudomány területén 5,7-szeres, de sokan szerettek volna bekerülni a bölcsész- és a jogi vagy a gazdasági képzésbe, vagyis a keretszámok csökkenése ellenére ezek maradtak a népszerű szakok - közölte az oktatási tárca szakállamtitkára.

Manherz Károly hozzáfűzte: ezzel szemben a természettudományos képzési területre kétszeres, informatikára és műszaki képzésre valamivel több mint másfélszeres volt a túljelentkezés.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×