eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nézze meg, milyen lesz a Kossuth tér!

Az S73 Kft. nyerte a Kossuth tér rendezésére kiírt tervpályázat 4,5 millió forintos fődíját: a bírálóbizottság ezenkívül még két díjat osztott ki, és hat tervpályázatot vásárolt meg. A felszíni rendezés után mélygarázs és látogatóközpont lesz a tér alatt.

Két medence, közte gránitkő burkolat, amelyen világítótestek állnak, alatta mélygarázs és látogatóközpont - így fog kinézni a Kossuth tér 2008 végére. A rendezésre kiírt tervpályázatot és a 4,5 milliós fődíjat az S73 Kft. nyerte.

Szili Katalin házelnök elmondta: a pályázatra 14 pályamű érkezett, a nyertes három mellett még hat tervpályázatot vásároltak meg, amelyekre összesen 16,5 millió forintot költöttek.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az Országház előtti terület nemcsak egy tér, hanem Magyarország főtere, ezért mindenkinek szívügye, hogy milyen képet mutat.

"2009-től már valóban mindannyiunk számára egy kellemes környezetet biztosító és az idelátogatóknak is helyet nyújtó közpark lesz az Országház előtt, amit mindenki szeretni fog, és reményeim szerint mindenki megbecsül" - fejtette ki a házelnök.

Demszky és Budapest újjászületése

A főpolgármester kiemelte: többek között azért tetszett neki a győztes pályamű, mert alkalmazkodik a tér adottságaihoz, és a nagy vízfelületetekkel a "víziváros-jelleget" hangsúlyozza. Budapest újjászületésének vagyunk tanúi - tette hozzá Demszky Gábor, aki elmondta: hamarosan újabb pályázatot írnak ki a kivitelezők kiválasztására.

Demszky Gábor közölte, hogy a bíráló bizottság támogatta a Nádor utca lezárását, és támogatta azt a gondolatot, hogy a 2-es villamos, mint fő tömegközlekedési eszköz, zöldpályán haladjon. A téren áthaladó közforgalmat is korlátozni kell - tette hozzá.

Rogán: Legyen ez az ország főtere


Rogán Antal, az V. kerület polgármester kiemelte: közös gondolkodás sikere, hogy politikai oldaltól független együttműködés eredményeként elkezdődhet a Kossuth tér.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta: egységes képet mutathat a Kossuth tér, a Szabadság tér és a Szent István Bazilika közötti terület.

"Legyen ez az ország főtere, ami a Parlamentet is nyitottá teszi. Ehhez természetesen az is kell, hogy ezt a parlamenti képviselők is így gondolják. Ezen a téren ne egy zárt parkoló legyen, ahol a képviselők elzárkóznak az emberektől, hanem ők is ezen a nyitott parkon keresztül közelíthessék meg azt az épületet, amely az ország háza" - vélekedett a Belváros polgármestere.

Vita lehet a nyitvatartásról?

Vita talán a tér időbeli használatáról lehet. A szabad demokrata Demszky Gábor reggel 8-tól este 8-ig tartaná nyitva az emberek előtt, míg a Fideszes Rogán Antal egy minden időben nyitott közparkot szeretne látni jövő év végétől.

A terület rendezését az őszi-tavaszi zavargások, tüntetések után többek között kezdeményező Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármestere felvetése után a főváros és az Országház április 13-án állapodott meg, a kormány pedig 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a Parlament előtti rész kicsinosításához.A megbízott budapesti főépítész szerint némileg bővülhet a zöldfelület, de a virágágyások valószínűleg eltűnnek a Parlament előtti részről. Beleznay Éva hozzátette: a jelenlegi koncecpió a fű és a fa megjelenését tartalmazza a Kossuth téren.

A Kossuth tér rendezésére kiírt pályázaton nyertes elképzelés alapján két medencét is kialakítanak 2008 végéig - emelte ki a megbízott budapesti főépítész.

Beleznay Éva elmondta, hogy szinte valamennyi pályázat foglalkozott a víz valamilyen formában való megjelenítésével. A vízfelület jó hatású a belvárosi területen, ugyanis hűti a levegőt - közölte.

A megbízott budapesti főépítész kifejtette, hogy érdekes éjszakai világítási koncepciót mutatott be a nyertes pályázat, amely modern és egyszerű világítótesteket, valamint a járófelületben fölfelé irányuló, a hangulatot fokozó fényeket tartalmazott.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×