eur:
394.26
usd:
353.9
bux:
72834.63
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Megvan az augusztus 20-i rendezvények egyszemélyi felelőse

Gál J. Zoltán, a kancellária államtitkára lesz idén az egyszemélyi felelőse az augusztus 20-ai rendezvényeknek. Tavaly egy főosztályvezetőt, egy ügyeletvezetőt és egy meteorológust tartott felelősnek a kormány a tűzijáték során bekövetkezett viharban elhunyt öt ember haláláért és a több száz sérültért. Később az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata megállapította: a Miniszterelnöki Hivatal az első számú felelős. A tragédiának akkor nem volt politikai felelőse.

A miniszterelnök szerint nem indokolt a politikai felelősségre vonás az augusztus 20-ai vihar okozta szerencsétlenség ügyében. A tavalyi állami ünnepen balatonőszödi nyaralójában tartózkodó Gyurcsány Ferenc másfél-két nappal a tragédia után állt először a nyilvánosság elé és mondta el a véleményét az öt halálos áldozatot követelő szerencsétlenségről.

Az akkori kormányszóvivő, Danks Emese azt közölte: a kormányfő áttanulmányozta a vizsgálati anyagot, és úgy ítélte meg, hogy a vihar és a 120 kilométer/órás sebességgel tomboló szél nem politikai ügy és nem is kampánytéma.

Demszky Gábor főpolgármester sem érezte magát felelősnek azért, hogy megfelelő tájékoztatás hiányában katasztrófahelyzet alakult ki az augusztus 20-i tűzijátékon.

A politikus akkor úgy fogalmazott: nem kapott megfelelő időben riasztást, így nem állt módjában az állam által szervezett rendezvény befolyásolása.

Pár embernek távoznia kellett

A Miniszterelnöki Hivatal vizsgálata után távoznia kellett tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, aki aláírta a tűzijátékot rendező Nexus Kft-vel a hiányos szerződést.

Hibázott a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetője is, amikor nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, és mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál ügyeletet teljesítő szakember is.

Fegyelmi büntetést kapott Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint az őt augusztus 20-án helyettesítő Hofmann Imre főigazgató-helyettes, és Muhoray Árpád, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes.

Az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumnál végzett vizsgálat megállapította, hogy tovább kell fejleszteni a riasztási rendszert.A december elején lezárult ombudsmani vizsgálat viszont már a tűzijáték megrendelőjét, a Miniszterelnöki Hivatalt jelölte meg elsőszámú felelősként az augusztus 20-án történtekért.

A Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Takács Albert ombudsman által hivatalból végzett vizsgálat sorozatos hibákat állapított meg a tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában.

Lenkovics Barnabás az eredményt ismertetve hangsúlyozta: a kancellária által a rendezvény lebonyolítására kötött szerződésben szó sem esett arról, hogy milyen intézkedések szükségesek, ha pánik tör ki, terrorcselekmény vagy rendkívüli időjárási esemény történik, vagyis veszélybe kerülnek az emberek. Ezt súlyos hiányosságként értékelték az országgyűlési biztosok.

Az ellenzék többszöri felszólítása dacára sem lett aztán politikai felelőse a tragédiának. Szilvásy György kancelláriaminiszter rámutatott: az írásos jelentésben nincs olyan megfogalmazás, hogy a Miniszterelnöki Hivatal lenne a felelős a bekövetkezett katasztrófáért.
Egy éve is intézkedhetett volna Gál J. Zoltán

A miniszter hangsúlyozta: azokat a hibákat, amelyeket az ombudsmani jelentés feltárt, már korábban nyilvánosságra hozták. Az egy évvel ezelőtti tragédia után egyebek mellett Demszky Gábor is felvetette, hogy Gál J. Zoltán is intézkedhetett volna múlt év augusztus 20-án.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára abban az időben külföldön töltötte a szabadságát. Idén eldőlt: a 2007. augusztus 20-ai rendezvények egyszemélyi felelőse Gál J. Zoltán lesz, azaz ő lesz jogosult szükség esetén beavatkozni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy az augusztus 20-i rendezvények biztonsági előkészületeit koordináló operatív törzs ülésén döntenek arról, ki lesz a kormány részéről az ünnepségek személyi felelőse.

Az operatív törzs augusztus 20-ig még ülésezik, és a nemzeti ünnepen is figyelemmel kíséri az eseményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Jön az árhullám, érkeznek a friss előrejelzések - Híreink a Magyarországot sújtó dunai árvízről

Jön az árhullám, érkeznek a friss előrejelzések - Híreink a Magyarországot sújtó dunai árvízről

A Duna-menti területek egészén készültség van az árvízveszély miatt, ami a napokban sújtja Közép-Európát és benne Magyarországot. Bécsben már utcákat öntött el a Duna, de Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban is rossz a helyzet. Ausztriában és Csehországban több ember életét vesztette az áradások következtében. A lengyel kormány szükségállapotot hirdetett ki, és az Európai Unió segítségét kérte a katasztrófa kezeléséhez, Magyarország aktiválta az uniós mechanizmust. Kedd reggel Pozsonyban a Duna 950 centiméteren tetőzhet. Kedd reggel lezárták a Margitszigetet. Az OVF friss jelentése szerint a Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz. A következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják. Cikkünket folyamatosan frissítjük az árvízhelyzethez kapcsolódó hírekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×