eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Rendőrségi fiaskók: egyre több a rovásukon

Az elmúlt hónapokban számos olyan kínos eset, vagy konkrét bűncselekmény rontotta a közhangulatot és a testület megítélését, amelyekben rendőrök voltak az elkövetők.

A rendőrség tavaly szeptember óta áll a támadások kereszttüzében - néha szó szerint, hiszen február 13-án valaki Kalasnyikovval sorozta meg a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületét. Az elkövetőt még nem találták meg.

Ez az ügy sem tett jót a rendőrség megítélésének, a testület presztízsvesztése azonban jóval korábban kezdődött.

Gyengeség, túlkapás

A rendőrség képtelen volt megvédeni a Magyar Televízió székházát a fékevesztett tüntetőktől szeptember 19-én. Akkor túl bizonytalanul, a későbbi utcai zavargások során viszont néhányan brutálisan léptek fel.

A Budapesti Nyomozó Ügyészséghez 171 feljelentés érkezett bántalmazás, hivatali visszaélés és a személyi szabadság megsértése miatt. Huszonnyolc rendőr ellen eljárás indult.

Nem tette rokonszenvesebbé a testületet Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitánynak az a nyilatkozata sem, hogy minden jogszerűen történt, a símaszkos rendőrök azonosító jelvényei pedig csak leestek.
Emlékezetes az is, hogy a Kossuth téri fémkordon jogosságát hónapokig a törvényben nem létező "műveleti terület" kifejezéssel indokolták.

A rendőrség tekintélyvesztésének újabb jele volt a már említett támadás a Teve utcai központ ellen. A nyomozás állásáról semmit nem lehet tudni.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter akkor beszélt először arról, hogy a testület jelentős presztízsveszteséget szenvedett.

Nem örülhettek sokat

Régen várt piros pontot kapott ezután a rendőrség a Széna téri OTP-fiók túszejtőjének bátor hatástalanításáért, de az öröm rövid ideig tartott, hiszen kiderült, hogy az egyik helyszínelő rendőr 460 ezer forintot ellopott a kasszából.

A közvélemény még magához sem térhetett, amikor egy 21 éves lány azonosított öt rendőrt, akik közül ketten a gyanú szerint május negyedikén megerőszakolták őt Budapesten, a Múzeum körútról nyíló egyik mellékutcában, miután igazoltatták és állítása szerint pénzt követeltek tőle.

Ezzel szinte egy időben Miskolcon 13 rendőrt fogtak el a kommandósok. Õk az autópályákon teljesítettek szolgálatot, és a gyanú szerint hivatali helyzetükkel visszaélve rendszeresen kenőpénzt kaptak több autómentéssel foglalkozó vállalkozótól.

És végül: az InfoRádió értesülése szerint egy volt rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy fegyvereket adott el azoknak a bankrablóknak, akik 2002-ben nyolc embert öltek meg egy móri pénzintézetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×