eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Nagyobb teljesítményű reaktor épülhet Pakson

Húsz évvel kívánja a Paksi Atomerőmű Zrt. meghosszabbítani négy blokkjának üzemeltetési engedélyét - mondta az InfoRádiónak a társaság vezérigazgató-helyettese. Hamvas István szólt arról is: ha megszületik a döntés, 2020-ra épülhet fel egy új reaktorblokk.

A Paksi Atomerőmű Zrt. nemrég együttműködési megállapodást írt alá az Atomstroiexporttal, miszerint az orosz cég készséggel szállít, ha Paksnak az üzemidő-hosszabbításhoz és a blokkok teljesítményének növeléséhez szüksége lesz berendezésekre.

Az atomerőmű vezérigazgató-helyettese közölte azt is: ha döntés születne új atomerőművi blokk megépítéséről, akkor az orosz cég ennek előkészítésében is segít.

Hamvas István hangsúlyozta: ez a döntés egyelőre nem született meg, még az előkészítő munka sem kezdődött el. Jogszabály szerint a parlamentnek kell elvi hozzájárulást adnia.

Ha a döntés megszületik, a vezérigazgató-helyettese reálisnak tart egy a jelenlegieknél nagyobb, 1000 megawatt teljesítményű blokk megépítését, de ilyen elemzés még nem kezdődött el.

A szakember szerint 2020-ra fel kellene épülnie egy új blokknak, ehhez az előkészületeket már most el kéne kezdeni.Üzemidő-hosszabbítás

Hamvas István emlékeztetett arra, hogy az első paksi blokkot 1982-ben helyezték üzembe, a negyediket 1987-ben. Az egységek üzemideje a tervezéskor 30 évre szólt, erre az időre igazolták a biztonságos működtethetőségét.

Az a feladatunk, hogy igazoljuk: a 30 éven túl még 20 évig biztonságosan üzemeltethetők. Ennek nagy a realitása, ugyanis az orosz tervezésű blokkokban rengeteg tartalék van. Reális, hogy 2037-ben kelljen csak az utolsó, ma üzemelő egységet leállítani - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Hamvas István kielemte: az üzemidő-hosszabbításnál alapkövetelmény, hogy nem lazulhatnak a biztonsági előírások.

A tervek szerint az atomerőmű jövő decemberben nyújtja be a magyar nukleáris hatóságnak az üzemidő-hosszabbítás programját, az engedélykérelmet 2011-ben kell benyújtani, mert 2012-ben jár le az 1-es blokk üzemideje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×