eur:
394.17
usd:
356.04
bux:
0
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Megkezdődött az egészségügyi reform

Az egészségügyi reform keretében vasárnaptól megváltozott az egészségügyi ellátórendszer. Az átalakulás a többi között a kórházakat és a beutalási rendet érinti, és mostantól ellenőrzik a betegek egészségügyi jogviszonyát a rendelőkben.

Átalakult az intézményrendszer

A kórházak többségével új finanszírozási szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Azok az intézmények, amelyek nem írták alá az új ellátási szerződést, nem vehetnek részt a fejlesztési pályázatokon, és a korábbi finanszírozási rend alapján a jövőben kevesebb forrásból gazdálkodhatnak.

Áprilistól megszűnt a fővárosi Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, valamint a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet.

53 krónikus ellátást biztosító intézmény marad az országban, 16 ezerrel csökkent az aktív ágyak száma, a krónikus ágyszám pedig 7 és fél ezerrel nőtt. Minden megyében lesz legalább egy kiemelt kórház, amely egyúttal sürgősségi központként is működik. Az intézmények átalakítására hét és félmilliárd forint többletforrást biztosít az Egészségügyi Minisztérium.

Beutaló nélkül drágább a gyógyulás

Módosult a területi ellátási kötelezettség és a beutalási rend is: a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórháznak kötelező lesz ellátnia azt a beteget, aki az adott területen lakik, és beutalóval érkezik. Akinek más kórházba szól a beutalója, az egy másik intézmény csak sürgősségi esetben láthatja el.

Aki beutaló nélkül vagy más helyre szóló beutalóval keres fel egy kórházat, annak az ellátás költségének 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot kell fizetnie. A kiemelt és területi kórházakat az Állami és Népegészségügyi Szolgálat határozza meg.


Elkapják a "potyautasokat"


A háziorvosnál, a járóbeteg-szakellátásban, valamint a kórházakban ellenőrzik, hogy egy beteg befizette-e a járulékot. Akinek nincs biztosítási jogviszonya, és így nem jogosult a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásokra, december 31-ig még rendezheti jogviszonyát a megyei egészségbiztosítási pénztárnál. Az átmeneti időszakban a biztosító még téríti az ellátás költségét, de azt 2008. január 1-től a nem biztosított állampolgárnak kell megfizetnie.

Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem eléri a minimálbért, annak a minimálbér kilenc százaléka lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék. Ha egy családban a nyugdíjminimumot sem éri el az egy főre eső jövedelem, akkor az önkormányzat igazolást ad ki arról, hogy az érintett szociálisan rászoruló, így nem kell járulékot fizetnie.

Hozzátartozói jogon áprilistól  már nem jár egészségügyi szolgáltatás a közeli hozzátartozóknak. Akik nem biztosítottak, nem részesülnek nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban, és egyéb jogcímen sem jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, tehát járulékot kell fizetniük. Ennek összege a jelenleg érvényes minimálbér 9 százaléka.

A járulékfizetési kötelezettséget más is teljesítheti, ha azt az adóhatóság is jóváhagyja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×