eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
ukrán drónok
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Orosz drónt észleltek Románia légterében

Az orosz eszközt vasárnapra virradóra észlelték Románia légterében, és Tulcea megyében lehetséges „becsapódási zónát” is azonosítottak. Még folyik a környék átvizsgálása.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a hadsereg radarjai egy orosz drónt azonosítottak, amely Ukrajna irányába hagyta el az országot. A drón a Duna menti ukrán célpontok ellen végrehajtott orosz támadások nyomán juthatott be a román légtérbe.

A hatóságok hajnali 2 óra 20 perckor és 2 óra 40 perckor figyelmeztető üzenetet is küldtek a Ro-Alert rendszeren keresztül a Tulcea és Konstanca megyei lakosságnak. Az észlelés időpontjától hajnali 4 óra 8 percig két román F-16-os vadászgép ellenőrizte és felügyelte a légteret - közölték.

A tárca azt is közölte, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Tulcea megyei Periprava település közelében, lakatlan területen egy lehetséges becsapódási zónát is azonosítottak, a környék átvizsgálása folyamatban van.

Marcel Ciolacu kormányfő a Digi24 beszámolója szerint úgy nyilatkozott, nem történtek „különösebb problémák”, és a hasonló incidensek egyre gyakoribbakká válnak majd az ukrán gabonaexport miatt. A román ellenzék elítélte a miniszterelnök hozzáállását.

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben ítélte el Románia légterének újbóli megsértését, és az ukrán lakosság és civil infrastruktúra elleni sorozatos orosz támadások leállítását, a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását kérte Oroszországtól. Közölte: a NATO illetékeseit és a szövetséges országokat is értesítette a román-ukrán határnál történt incidensről.

Legutóbb másfél hónapja történt hasonló incidens a térségben, akkor a román hatóságok az orosz drón maradványait is megtalálták.

A Nexta X-es hírgyűjtő oldal arról számolt be, hogy Lettországban lezuhant egy orosz drón, melyről azt feltételezik, hogy Shahed típus volt. Emellett Lengyelországban is keresik egy lezuhant orosz drón maradványait.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Sikerült elkerülni a sztrájkot a Boeingnél

Sikerült elkerülni a sztrájkot a Boeingnél

Hosszas huzavona után a Boeing és a dolgozóit képviselő szakszervezet új munkaügyi megállapodást kötött, így sikerült elkerülnie a problémákkal küzdő cégnek az esetleges sztrájkot a legfontosabb gyáraiban. A megállapodás többek között négy év alatt 25 százalékos béremelést, valamint az egészségügyi költségek és nyugdíjazási juttatások terén lévő további javításokat tartalmaz - számolt be a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×