eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Nyitókép: Pixabay.com

Jól nézzük meg a bükkfát, mert már nem látjuk soká itthon

Eltűnhet a bükk a magyar erdőkből a klímaváltozás miatt, de az erdőkre az ökoturizmus növekvő népszerűsége is veszélyt jelenthet, ha a társadalom nem érvényesíti a fenntarthatóság szempontjait – hangzott el az Országos Erdészeti Egyesület budapesti konferenciáján.

A koronavírus-járvány óta és a globális felmelegedés miatt egyre többen látogatják az erdőket, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a fenntarthatóságra – mondta a konferencián az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára. Zambó Péter kiemelte, hogy a fák nemcsak rekreációs, hanem klímavédelmi szolgáltatást is nyújtanak az embereknek.

Az állami erdészetek évente 36 milliárd forintot fordítanak

  • az erdők fenntartására,
  • a természet védelmére és
  • az ökoturisztikai tevékenységekre.

A konferenciát szervező Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Elmer Tamás, a szervezetük által működtetett szemléletformáló programokat ismertette az InfoRádió megkeresésére.

"Az óvodás korosztálynak a Hátizsákban az erdő programot dolgoztuk ki, vagy éppen említhetném az általános iskolás korosztálynak szóló Iskolában az erdő programot, amelyben már 30 ezer gyerekhez jutottak el az erdőpedagógusaink a tavaszi szezonban, és most ősszel nagy örömünkre az 500 rendelkezésre álló hely egyből betelt, és 500 közintézménybe, iskolába fogunk eljutni most ősszel is" – sorolta.

Szem elé került ezek mellett az erdei vándortábor programjuk is, a felsős-középiskolás korosztályt megszólítva, ennek keretei közt idén nyáron 6000 gyerek táborozott alapvetően nomád, erdei körülmények között.

"Úgy is hívjuk, hogy ez az év legzöldebb hete, tehát itt minimális ökológiai lábnyommal figyelünk a lebonyolítás és megvalósítás során, és a gyerekek egy nagyon természetes közegben töltenek el hét napot" – fejtegette Elmer Tamás.

A klímaváltozás az erdőket is megváltoztatja, mint arra a főtitkár külön rámutatott.

"Vannak olyan fafajok, amelyek az optimális élőhelyüket már nem találják meg, vagy nem fogják itt néhány évtizeden belül megtalálni, és sajnos az év fájának választott bükk is ide sorolható, hiszen most már

egészen minimális az a terület, amely mint élőhely, optimális a bükknek,

akár hosszú évtizedeken keresztül. Ahol most bükk áll, ott jó eséllyel néhány évtized múlva már másik fafajból álló erdőállomány, esetleg erdőtársulás fog állni" – mondta, hozzátéve, hogy egy-egy erdei életközösség fennmaradása komoly feladatot jelent, de a szemléletformáláshoz folyamatosan igyekeznek partnereket találni.

Magyarországon jelenleg 2 millió 300 ezer hektárnyi fával borított terület van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×