eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Fűrész Gábor: Gyurcsány cinikus reakciója váltotta ki a tüntetéseket

Az egész tizenöt éves magyar politikai elit kapott egy hatalmas pofont, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc lelepleződésére adott reakciója váltotta ki a tüntetéseket - jelentette ki Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Ugyanitt Körösényi András politológus azt mondta: a kormányfőn nem látszik a válság. A beszélgetésre az MTV-székház ostroma után, de a kedd esti tüntetések előtt került sor.

Körösényi András szerint a miniszterelnökön nem látszik a válság, szemmel láthatóan jól érzi magát, offenzívában van, visszajött Oroszországból és átvette a politikai kezdeményezést.
/>
/>A politológus ugyanakkor hozzátette: a demokráciaválság és a kormány morális elcsúszása összefügg, hiszen a kabinet nem azt a programot valósítja meg, amelyre felhatalmazást kapott; és mint utólag kiderült, ez tudatos számításra épült, magyarul a választókat becsapták, ami ellentmond a demokrácia alapelvének.
/>
/>Ezzel összefüggésben Fűrész Gábor kiemelte: egyetért a köztársasági elnök ítéletével, miszerint itt morális válságról is szó van.
/>
/>A kommunikációs szakértő szerint az MTV-székház ostromával hatalmas pofont kapott az egész tizenöt éves magyar politikai elit, amely folyamatosan feszegette a magyar demokrácia morális határait.
/>
/>Kiváltó ok: a cinikus reakció
/>
/>Az az érdekes, hogy alapvetően nem a megszorító csomag miatt robbant ki a tüntetés, még csak nem is a lelepleződés miatt, hanem a miniszterelnöknek a lelepleződésre adott cinikus reakciója miatt - hangsúlyozta Fűrész Gábor.
/>
/>Ha az ember lelepleződik, akkor kiáll, teljesen mindegy, hogy a tizenhat évben mi történt. El kell mondani, hogy ő ezért megköveti a magyar választópolgárt. Ha ez nem történik meg, akkor az paradox dolog, a nézők sem hülyék, érzik a cinizmust, ami ilyen fokú felháborodást válthat ki az állampolgárok egy részéből - tette hozzá.
/>
/>A hazugságokkal kapcsolatban Körösényi András kiemelte: nem fordult még elő a magyar demokrácia történetében, hogy egy választási kampány alapjában hazugságra épült, mintha azt mondanák az embereknek, hogy mindenki kap három cukrot, ehelyett kap három körmöst.
/>
/>Ilyen korábban nem volt, ahogy ilyen spontán tüntetés sem, még a rendszerváltás idején sem - húzta alá a politológus.
/>
/>Fűrész Gábor szerint meg lehetett volna akadályozni a Magyar Televízió előtti tüntetés radikalizálódását, ehhez két dolog kellett volna: Gyurcsány Ferenc bocsánatkérése, valamint, hogy megengedjék a tüntetőknek a követeléseik felolvasását.
/>
/>Stílus és forgatókönyvek
/>
/>A szakértő úgy vélekedett, hogy Gyurcsány Ferencre jellemző az önmaga lelepleződésére adott reakció, az agresszív előremenekülés.
/>
/>Ezzel összefüggésben Körösényi András megjegyezte: a bocsánatkérés nem illik a Gyurcsány-kormány stílusához. Ehelyett mindent egy lapra föltéve nagyon erősen fölvállalta azt, amit csinált.
/>
/>A lehetséges következményekről a politológus azt mondta: most bármi elképzelhető, ugyanakkor úgy gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc - ahogyan ki is jelentette - nem mond le.
/>
/>Ha viszont a tüntetések eszkalálódnak, folyamatossá válnak és a mozgósítóképességük is nő, akkor kiszámíthatatlanná válnak a folyamatok.
/>
/>Fűrész Gábor szerint valószínű, hogy ha a tüntetések folytatódnak, és az MSZP katasztrofális vereséget szenved az önkormányzati választásokon, akkor politikailag jelentősen gyengülhet a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×