eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A forint értékvesztésének 60 éves története

A Magyar Nemzeti Bank jubileumi ünnepségen emlékezik meg a magyar valuta hatvanéves történetéről. A sok viszontagságot megért fizetőeszköz ma már kibocsátáskori értékének töredékével rendelkezik.

A forint a középkor leghíresebb aranyérmei közé tartozott. Nevét Firenzéről kapta, ahol 1252 óta vertek aranypénzt. A firenzei aranyforintokat Európa majdnem összes fejedelme bevezette.

Egész Európában Magyarország volt az első, mely elfogadta az aranyvalutát. Károly Róbert 1325-ben a firenzei mintára veretett florentinust, vagyis forintot. A Károly Róbert-féle aranyokra Keresztelő Szent János képét vésték. I. Lajos alkalmazta először Szent László képét, e gyakorlat Rudolf király koráig tartott, azután a magyar aranyakra a király arcképét verték.

A forintot második alkalommal 1946. augusztus 1-jén vezették be az akkori 1945-1946 évi hiperinflációt követően, a pengő helyett. Ez a forint azonban már nem aranyból készült. Váltópénze a fillér volt, de az 1999 óta már nincs forgalomban.

A forint leértékelődése

A forint címletei fokozatosan a pénzromlást követve egyre növekedtek, míg váltópénzei közül előbb a 2 és 5, majd 1996. szeptember 30-án a 10 és 20 filléreseket is bevonták.

A forint 1997-es új sorozata filléreket már nem tartalmazott. 1997. július 1-jén kibocsátották a 10 000 forintos címletű bankjegyet, sőt azóta már a húszezres is forgalomba került.

Az 1946. augusztus 1-jén bevezetett forint története egyúttal értékcsökkenésének a históriája is. Az új fizetőeszköz, az értékének megóvására tett kormányzati intézkedések dacára, folyamatosan vesztett értékéből.

Bár az 1995. november 7-én elfogadott devizatörvénnyel a forint gyakorlatilag konvertibilis valuta lett, 1995. év végén az 1946. augusztus 1-jei értékének már csak 3,7 százalékával rendelkezett.

Egyelőre marad

A forint Magyarország európai uniós csatlakozása után is megmaradt, de nem sokáig lesz már forgalomban. Kivonásának időpontja egyelőre még bizonytalan.

Az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz való csatlakozást követően kezdetét veszi a nemzeti bankjegyek és érmék euróra történő cseréje, és a nemzeti devizanemekben vezetett számlák eurószámlákra történő átszámítása kötelezővé válik.

A forint hatvan éves történelme során sok kalandot ért meg. Emlékezetes például az a kétszáz forintos érmesorozat, ami ezüstöt tartalmazott, de kikerült a forgalomból, mert az emberek megtartották maguknak.

Egész napos rendezvény

A forint hatvan éves jubileuma alkalmából a Magyar Nemzeti Bank szakmai konferenciát és egész napos családi rendezvényt tart augusztus 1-jén - mondta el az InfoRádiónak Missura Gábor, a jegybank szóvivője.

A forintünnepen Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke mellett előadást tart Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára, volt MNB-elnök, továbbá Pataki Tibor a Nemzeti Készpénzszakértői Központ vezetője és Missura Gábor, az MNB szóvivője.

A jubileumot a játékok mellett egy óriási bankó is emlékezetessé teszi, amit a látogatók színezhetnek ki, és amelyet Járai Zsigmond jegybankelnök lát el a kézjegyével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×