eur:
396.85
usd:
359.52
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Jöhet a szolidaritási adó

Szolidaritási adóval emelné a kormány a társasági adót. A vállalkozásoknak nyereségük után néhány százalékpontnyi közterhet kellene befizetniük. Elképzelhető, hogy a döntés már idén hatályba lép.

Szolidaritási adó bevezetését látná szívesen több minisztérium - értesült a Világgazdaság. A több tárcánál megfogalmazódott elképzelés szerint a vállalkozásoknak e jogcímen nyereségük után néhány százalékpontnyi közterhet kellene az államkasszába utalniuk. Az üzleti szférát "megkérnék": a költségvetés nehéz helyzete miatt vegye ki a részét az államháztartás lyukainak befoltozásából. Az intézkedés a jelenleg 16 százalékos társasági adó megemelését jelentené. A lap úgy tudja, hogy a hatálybaléptetéssel nem várnának 2007-ig, már idén év közben sor kerülhet az emelésre. Az új adónem néhány évig lenne hatályos.

A Népszabadság azt írja, hogy a 15%-os áfakulcs 5%-os emelésének következményeként csődbe menne a baromfiágazat, a zöldségpiacon a feketézők nyernek, a pékek biztosan árat emelnek, a kisvendéglők sorra bezárnak, a magyar turizmus pedig veszít a csehekkel szemben. Legalábbis az ágazatok képviselői ezt állítják. A legfőbb érv szerint az érintett termékek fogyasztói árában 4%-os emelkedést hozó adónövelést az éles piaci verseny miatt nem tudják majd a szereplők áthárítani. Ezért mennek majd többen tönkre - mondják a piaci érdekképviseletek annak ellenére is, hogy két éve csak "átgyűrűzött" az akkori emelés, az év elején pedig - verseny ide vagy oda - nem jött át az egész áfacsökkentés.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy sokadszorra marasztalták el a vénytenderrel összefüggésben az országos Egészségbiztosítási Pénztárat. Ezúttal a Közbeszerzési Döntőbizottság a vénytender első fordulójának megismétlését találta törvénysértőnek, mivel arra a törvényben előírt határidő letelte után került sor. Az OEP ezzel az eredményhirdetéssel próbálta meg "szentesíteni" egy korábbi döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×