eur:
397.04
usd:
359.59
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Gyurcsány: a reformoknak vesztesei is lesznek

Törvényszerű, hogy a nyáron megkezdődő reformlépéseknek lesznek vesztesei - írta internetes naplójában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezzel szemben több szakértő is úgy véli: meg lehet oldani az átalakításokat nagyobb megrázkódtatások nélkül is.

A kormányfő törvényszerűnek tartja, hogy minden átalakulásnak velejárói a kisebb-nagyobb konfliktusok.

Gyurcsány Ferenc internetes naplójában azt írta: ami az egész érdekét szolgálja, az nem egy esetben nemhogy nem szolgálja valamennyi társadalmi csoport érdekét, hanem egyes csoportokat kifejezetten sérthet.

A miniszterelnök szerint ráadásul a sérelem gyakran rövid távú és azonnali, míg az országra vonatkozó előny vagy haszon áttételes és hosszabb távú.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: a sérelem átélhető és mozgósító erejű, az áttételes és sok esetben közvetlenül nem is érzékelhető hosszú távú előny pedig legfeljebb csendes racionális támogatást teremt.

Így aztán nagy különbségek vannak az egyes intézkedések kapcsán azok között, akiknek a javát szolgálják ezek az intézkedések, és azon csoportok között, akik nem egy esetben kárvallottak - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Átalakítás nagyobb megrázkódtatás nélkül

Vitányi Iván, az MSZP Szociáldemokrata Platformjának vezetője még januárban mondta azt az InfoRádiónak, hogy a változások járnak ugyan megrázkódtatásokkal, de ezek elviselhetőek lesznek az ország jelenlegi fejlettségi szintjén.

Kolosi Tamás szociológus, a TÁRKI elnöke szintén egy éve eleji konferencia után nyilatkozta azt az InfoRádiónak, hogy megrázkódtatások nélkül is lehet reformokat végrehajtani.

Amennyiben valóban reformokra kerül sor, a költségvetés rendbetétele nem feltétlenül jelent megszorító intézkedéseket, mert a nagy ellátórendszerekben a pénzhiány éppúgy jelen van, mint a pazarlás - fogalmazott a TÁRKI elnöke.

Éppen ezért egy valódi reformfolyamat nem csak pénzt igényel, hanem a pazarlás megszüntetése révén megtakarítást is eredményezhet - hangsúlyozta Kolosi Tamás.

Kiigazítás, elbocsátások?

Az InfoRádió értesülései szerint a kormány idén két lépésben mintegy 600 milliárd forintos költségvetési kiigazítást szeretne végrehajtani.

A köz-, és államigazgatás átalakításával pedig akár több tízezer közigazgatásban dolgozótól válhat meg az állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolca Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala a hatóságok jelentése alapján. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője az InfoRádióban beszámolt arról, mi volt a gond a tűz oltásánál, illetve hogy mit tudnak most tenni a további károk megelőzéséért. Néhány fontos rész épen maradt a fürdőben.

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×