eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Egy brit lap szerint Magyarország kész volt a kompromisszumra

Brit lapértesülés szerint Magyarország elfogadta volna az unió strukturális alapjainak 5 százalékos csökkentését a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetésében. Megegyezés ennek ellenére nem született a Visegrádi Négyek és az uniós elnökséget ellátó brit miniszterelnök budapesti találkozóján. A Fidesz és az MSZP üdvözölte, hogy a közép-európai országok nem fogadták el Tony Blair kiadáscsökkentő elképzelését.

A brit elnökség terveiben 25 milliárd eurós csökkentés, ezen belül az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatások 10 százalékos mérséklése szerepel.

A budapesti, zárt ajtók mögött folytatott több órás megbeszélés után sem a brit sem a magyar miniszterelnök nem beszélt a találkozón elhangzott kompromisszumos javaslatokról.

A találkozó után a visegrádi országok elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke kijelentette: olyan költségvetésre van szükség, amely tisztességes és megfelel az uniós eszméknek.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a szükséges reformokat nem lehet a költségvetés kiigazításával helyettesíteni.

A reformnak három területet kell érintenie: a Nagy-Britanniának járó visszatérítést, a mezőgazdasági, valamint a kohéziós politikát. Csak az egyiket nem lehet megváltoztatni. A korábbi kompromisszumok módosításának árát nem az új tagállamoknak kell megfizetniük – jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a többórás megbeszélés után azt mondta, hogy mindenki egyezséget szeretne, ám ettől még távol vannak a felek.

Tony Blair brit kormányfő is amellett érvelt, hogy mielőbb el kell fogadni az új, hét évre szóló büdzsét.

Az új tagállamoknak szükségük van a költségvetésre ahhoz, hogy tudják: milyen forrásokat használhatnak fel. Ha decemberben nem születik megállapodás, akkor kétséges, hogy sikerül–e a megegyezés a következő egy évben. Ebben az esetben csak az Európai Parlament hatáskörébe tartozó pénzeket kaphatják meg a tagállamok, amelyek csak a forrásoknak egyharmadát teszik ki – mondta Tony Blair.

Hozzátette: fair költségvetésre van szükség, amelyben érvényesül a szolidaritás.

Helyes, hogy a Visegrádi Négyek nem fogadták el a brit javaslatot, mert ez azt jelentette volna, hogy az újonnan csatlakozó államok kevesebb pénzhez jutnának a jövőben - mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő az InfoRádióban.

Hozzátette: határozott fellépésre van szükség, és az új tagállamoknak szövetségeseket kell találniuk a régi uniós országok között.

Nem igaz az az érvelés, hogy az új tagállamok a brit javaslatban szereplő összegnél is kevesebb pénzhez jutnának, ha az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési tárgyalások felett - mondta Szájer József.

Az MSZP elnöke szintén úgy fogalmazott, hogy a párt támogatja a kormány álláspontját.

Hiller István közölte: olyan uniós költségvetésre van szükség, amelynek révén Magyarország hozzájut az infrastrukturális és munkahelyteremtő beruházások forrásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×