eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A szavazatszámláló bizottság tagja lepecsételi a szavazólapot az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország kolozsvári főkonzulátusán 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Beérkezett az utolsó külföldi szavazat is – Hanoiból

57 623 voks jött meg a képviseletekről.

Csütörtökön délután az utolsó külképviseleti urna is megérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a Hanoiból érkező urna 36 voksot tartalmaz.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén megtekintette a visszaérkezett urnát és urnazáró címkéket, és a tagok meggyőződtek arról, hogy azok sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnában lévő voksokat összeszámlálják.

A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak, 97 országban 145 külképviseleten. Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a voksolást. A külképviseleti névjegyzékben 65 480-an szerepeltek, közülük 57 623-an el is mentek szavazni.

A külképviseletekről érkezett urnákat az NVI munkatársai bontják fel, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután - az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt - eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez.

A kijelölt 106 szavazatszámláló bizottságnál az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

A népszavazás eredményét az NVB a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és a levélben leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján állapítja meg.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×