eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, az átjelentkező szavazók számára kijelölt szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

NVI-elnök: mindenhol befejeződött a szavazás

Nagy Attila arról számolt be, hogy néhány szavazókörben még rövidebb sorban állás van.

Országszerte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörökben megkezdődött a szavazatösszesítés.

Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat – mondta.

Hozzátette: azzal számolnak, hogy

várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok.

Nagy Attila felhívta a figyelmet arra: a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

Szólt arról is, ahhoz, hogy a szavazást időben le tudják zárni, kellett az átjelentkezéssel kapcsolatos jogalkotói módosítás is, valamint az NVI és a helyi választási irodák együttműködése, ami lehetővé tette, hogy 157 ezer átjelentkezéssel szavazó választópolgár időben le tudja adni szavazatát.

Elmondta: napközben néhány helyen sorok alakultak ki. Egy kérdésre válaszolva elmondta: ennek oka az volt, hogy most először volt közös eljárásban parlamenti választás és népszavazás, több idő kellett a névjegyzék aláírására, a szavazólap átvételére, a választópolgárok több időt töltöttek a szavazófülkében. Megjegyezte, sem az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörökben, sem a normál szavazókörökben nem alakultak ki olyan sorok, ami miatt ne tudtak volna időben zárni.

Nagy Attila beszámolt arról is, hogy

este 7 óra után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) engedélyével és felügyeletével az NVI munkatársai megkezdték azoknak a levélszavazatoknak a feldolgozását, amelyeknek érvényes volt az azonosító nyilatkozatuk.

Az NVI elnöke megköszönte a választás megszervezésében közreműködő közigazgatási szervek, nagyvállalatok, a választási irodák és bizottságok tagjai, az informatikai szolgáltatók, a rendvédelmi szervek és a sajtó munkáját.

Emlékeztetett: az NVI a választás előtt a törvényi kötelezettségén felül több fejlesztést is végrehajtott, így bevezette a "Kit ajánlottam" fejlesztést, ahol online ellenőrizhető az ajánlások és népszavazási támogató aláírások sorsa, és amely "hatalmas eszköz" a visszaélések visszaszorításában.

Emellett 2021 decembere óta heti az NVI heti rendszerességgel közzéteszi a választópolgárok számát, amivel átláthatóvá és ellenőrizhetővé vált a választópolgárok számának változása. Hozzátette: semelyik választókerületben nem volt jelentős elmozdulás a választópolgárok számában.

Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a sajtótájékoztatón ismertette: az NVB a kampány 50 napja alatt 25 ülést tartott. Az üléseket a nyilvánosság előtt, a sajtó és a nemzetközi megfigyelők részvételével tartották meg. Megjegyezte: idén először – néhány alkalommal – online is tanácskoztak.

Elmondta:

  • a bizottságnak 219 ügye volt, a testület döntéseinek háromnegyedével szemben nem érkezett felülvizsgálati kérelem,
  • mindössze 56 határozatot támadtak meg a Kúria előtt. Az 56 megtámadott határozatból
  • a Kúria 16 esetben helybenhagyta az NVB határozatát.

A Kúria 9 esetben változtatta meg az NVB határozatát, ebből 6 eset volt érdemi, 25 esetben pedig még nem döntöttek – mondta Téglási András.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×