eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta
gdp gazdasági növekedés
Nyitókép: Pixabay

Már kevésbé derűlátó a szlovák jegybank növekedési előrejelzése

Idén és jövőre 2,5 százalékkal nőhet a szlovák gazdaság a Szlovák Nemzeti Bank előrejelzése szerint. A jegybank ezzel némileg rontotta a saját nyári prognózisát. Az infláció jövőre átmenetileg 5 százalékra ugorhat az idei 3-ról, majd újra mérséklődik. Csehországban az infláció 2024 szeptemberében 2,6 százalékra emelkedett az előző két hónap 2,2 százalékáról.

A Szlovák Nemzeti Bank várakozása szerint jövőre lecsengőben lesznek Szlovákiában az energetikai segítségnyújtási intézkedések, így az árak bizonyos mértékig a piachoz igazodnak. Ugyanakkor pozitívum, hogy Peter Kazimír jegybankelnök szerint ez a helyzet sem idézi elő az életszínvonal csökkenését, nem akasztja meg a gazdasági növekedést és stabil marad a munkapiac. Szlovákiában idén várhatóan 3,8 százalékos lesz a reálbérnövekedés.

„Ha egy mondattal kellene összefoglalnom, hogy mi várható, akkor azt mondanám, hogy

szolid növekedésre számíthatunk, erős ellenszélben”

– mondta a Szlovák Nemzeti Bank elnöke. Hozzátette, a világban továbbra is bizonytalanság uralkodik, ami elnyújtja a legfontosabb partnerek gazdaságainak élénkülését, emellett Szlovákiára az elkerülhetetlen konszolidáció vár. „Mindez átmenetileg visszafogja a gazdasági teljesítményt, és megemeli az inflációt” – tette hozzá Peter Kazimír.

Ha nem kerülne sor a Robert Fico kormánya által jóváhagyott konszolidációs intézkedésekre, akkor 3 százalék körüli lenne a gazdasági növekedés, de Horváth Mihály, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint romolhatna például az ország besorolása és az államkötvények várható hozama. „Az inflációnál abból indultunk ki, hogy a lakossági gázár jobban fogja tükrözni a realitást, továbbá jön a konszolidációs csomag, az adóintézkedések, amelyek felfelé nyomják az árakat. 2026-ban visszatérhet az infláció a szokásos szintre” – tette hozzá Horváth. Szlovákiában így két év múlva lehet újra 3 százalék alatt az infláció.

A jegybank becslése szerint az idei deficit a nemzeti össztermék 5,7 százaléka lesz, konszolidáció nélkül 5 százalék körül alakulna, a csomag hatására pedig a várt 4,5 százalékra mérséklődik 2025-ben és 2026-ban.

Csehországban a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai alapján a fogyasztói árak éves növekedése szeptemberben felgyorsult, és meghaladta a közgazdászok várakozásait. A statisztikák szerint Csehországban az éves inflációs ráta 2024 szeptemberében 2,6 százalékra emelkedett az előző két hónapban mért 2,2 százalékról. Ez az eredmény meghaladta az elemzők várakozásait, akik arra számítottak, hogy az infláció szeptemberben 2,4 százalékra nő.

A 2,6 százalékkal az infláció mértéke múlt hónapban elérte a május óta mért legmagasabb értéket, amelyhez főként az élelmiszerárak emelkedése járult hozzá. Konkrétan, az élelmiszerek árai szeptemberben 0,6 százalékkal emelkedtek az augusztusi 1,8 százalékos csökkenés után. Ez volt az első növekedés tavaly november óta.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×