eur:
395.63
usd:
356.74
bux:
72417.96
2024. szeptember 13. péntek Kornél
JINHUA, CHINA - AUGUST 22: A policeman checks school buses on August 22, 2024 in Jinhua, Zhejiang Province of China. Safety checks for school buses were started in many places of China as the new semester approaches. (Photo by Jin Sicheng/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Jin Sicheng/VCG via Getty Images

Kína tovább erősíti rendőri jelenlétét más országokban

Több ezer külföldi rendőrt képez ki Kína, az érvelés szerint azért, hogy védje más országokban az érdekeit és fellépjen a határokon átívelő bűnözéssel szemben.

Kína külföldi rendőröket képez ki – hangzott el a meglepő hír a kínai közbiztonsági miniszter szájából. Vang Hsziao-hong egy Kínában rendezett Globális Közbiztonsági Együttműködési Fórumon szólalt fel. Kína rendőrségi tanácsadókat és aktív rendőri egységeket is küld majd külföldre, hogy „javítsák a rendfenntartó képességet, közösen járőrözzenek és nyomozzanak, valamint közösen lépjenek fel a határokon átnyúló bűnözéssel szemben” – tette hozzá a miniszter.

A South China Morning Post című hongkongi lap szerint Peking keresi a lehetőségeket, hogy növelje jelenlétét határain kívül, hogy védje az érdekeit és közben

alternatívát kínáljon „a nyugati vezetésű globális biztonsági irányítással” szemben.

A kínai miniszter szerint folytatják ezt a tevékenységet, amely „méltányosabb, igazságosabb és hatékonyabb lesz”.

Az említett kínai biztonsági konferencián 122 ország, régió és nemzetközi szervezet 2100 képviselője vett részt. Az esemény jelmondata: közös nyereség változó körülmények között: egy globális közbiztonsági közösség felépítése. A panelbeszélgetéseken szó volt a turizmus biztonságáról, a rendőri kiképzésről és a közbiztonsági apparátus képességeinek fejlesztéséről.

A vendégek között a kínai miniszter malajziai, mianmári, zambiai, nicaraguai és orosz küldötteket fogadott, és azt mondta, hogy Kína kész segíteni nekik a távközlési csalások, a drogcsempészet és más nemzetközi bűncselekmények ellen, továbbá kész növelni az Egy övezet egy út kezdeményezés projektjeinek védelmét.

A hongkongi lap megemlíti Vangnak a tavalyi fórumon elhangzott bírálatát a nyugati országok felé: „A nagyobb forrásokkal bíró hatalmaknak vezető szerepet kellene játszaniuk a fair hozzáállás és az igazságosság védelmében nemzetközi szinten és ki kéne állniuk a hegemónia ellen.”

Peking 2023 telén adta ki Hszi Csin-ping elnök Globális Biztonsági Kezdeményezés nevű koncepcióját, amely szerint országa nagyobb szerepet akar játszani „a nemzetközi kormányzásban és biztonsági kérdésekben”.

Vang államtanácsos az idén Budapesten is járt, ahol megállapodást kötött arról hogy kínai rendőrök közösen járőrözhetnek a magyarokkal a jövőben – ahogy a magyar Belügyminisztérium megerősítette. „segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”.

Illetékesek szerint a kínai járőrök főként a turistaszezonban vagy nagyobb rendezvények idején jelennének meg. 2022-ben botrányt kavart az a jelentés, hogy Kína több országban titkos rendőrőrsöket hozott létre. Egy évvel később New Yorkban letartóztattak két férfit, akiket egy ilyen őrs fenntartásával vádoltak, miközben a kínaiak azzal védekeztek, hogy állampolgáraiknak segítettek az ügyintézésben, például a jogosítványuk megújításában.

Külföldi rendőrök feltűnésére más európai országokban is van példa, például brit rendőrök figyelhetik külföldön a saját futballszurkolóikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×