eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A kínai parti őrség és a filippínó haditengerészet hajóinak találkozása a Spratley szigeteknél. Forrás: X / The Manila Times
Nyitókép: Forrás: X / The Manila Times

Egy levágott hüvelykujj még kevés ahhoz, hogy Amerika hadba szálljon Kína ellen

Puszta kézzel szálltak szembe a Fülöp-szigetek haditengerészetének tagjai a bozótvágóval, baltákkal és botokkal érkező kínai parti őrséggel szemben egy vitatott tengeri területen. Elemzők szerint ez azonban még nem elég a Manilával védelmi paktumot kötő Egyesült Államok közbelépéséhez.

A kínai parti őrség hajói két fülöp-szigeteki haditengerészeti kiszolgáló járművet vettek körbe a vitatott hovatartozású, Második Thomas-zátonynál, a Dél-kínai-tengeren. Emellett még legkevesebb tíz motorcsónakra szálltak át.

Ezt állította ifjabb Romero Brawner, a Fülöp-szigetek fegyveres erejének főnöke, aki szerint „kalózkodással” ér fel a tett. Szavai és egy videó szerint a vágó- és szúróeszközökkel – bozótvágókkal, késekkel, baltákkal és kalapácsokkal – felszerelkezett kínaiak meg akarták akadályozni, hogy a filippinók élelmiszert, lőfegyvereket és más készleteket adjanak át a távoli őrposztjuk tagjainak.

A haditengerészek puszta kézzel tartották vissza őket, aminek során levágták egyikük hüvelykujját.

A színhelyen a Fülöp-szigetek egyik hadihajója még 1999-ben futott rá a zátonyra, hogy ezzel erősítse meg területi igényét, csakhogy a zátonyt a kínaiak is magukénak mondják. A Sierra Madre kinézetre egy súlyosan lepusztult, de még működőképes jármű.

A felek szűnni nem akaró szirénazúgás és kiabálás közepette csaptak össze. A kínaiak megrongáltak két fülöp-szigeteki motorcsónakot, fegyvereket, navigációs eszközöket és más készleteket koboztak el. A kínaiak verziója: figyelmeztették a fülöp-szigetekieket, de azok „illetéktelenül” beléptek a területre. A kínai külügyi szóvivő még azt is tagadta, hogy közvetlenül felléptek volna a filippinó matrózokkal szemben.

Bár Kína az egész Dél-kínai-tengert magáénak mondja, egy nemzetközi bírósági ítélet érvénytelennek mondta ki a követelést. A mostani incidens felvetette a kérdést, hogy mikor avatkozik be az Egyesült Államok, amely védelmi szerződést kötött a Fülöp-szigetekkel. Ez ugyanakkor közvetlen konfrontáció lenne Pekinggel.

Elemzők szerint ami történt, nem elég súlyos ahhoz, hogy Washington fellépjen az 1951-es kétoldalú védelmi szerződés alapján. Jose Antonio Cutodio, az Indiai–Csendes-óceáni Kutatások intézetének tagja azt mondta: sajnálatos, hogy valaki elveszítette az ujját, de ez még nem életet veszélyeztető esemény.

„Ha az állomány tagjai vesztenék életüket vagy hajókat süllyesztenének el, az már indok lenne” – tette hozzá. Az illetékes amerikai külügy államtitkár beszélt az eseményről fülöp-szigeteki kollégájával, de az elítélő szavaknál tovább nem mentek.

Joe Biden amerikai elnök egy éve biztosította Manilát, hogy „vasszilárd” az ígéret, hogy Washington megvédi szövetségesét. Abdul Rahman Yaacom, a Lowy Intézet délkelet-ázsia kutatója szerint azonban Washington nem akar eszkalációt és katonai összecsapást Kínával, főleg úgy, hogy leköti Ukrajna, Izrael és a Vörös-tenger”. És nem akar Kína sem, mert nagylétszámú haditengerészete „papírtigris” lehet az amerikaival szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×