eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Szófia, 2018. május 17.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok csúcsértekezletére érkezik a szófiai Nemzeti Kultúrpalotába 2018. május 17-én. (MTI/EPA/Vaszil Donev)
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Szlovákiának lesz egy nagy kérése Mark Ruttéhoz, ha NATO-főtitkár lesz

A szlovák elnök az Európai Tanács rendkívüli ülése után közölte, hogy országa ezért cserébe segítséget vár Hollandiától a légvédelem megerősítésében.

Szlovákia múlt szombaton beiktatott új köztársasági elnöke, Peter Pellegrini emlékeztetett, hogy eddig két jelölt volt a NATO-főtitkári posztra, Mark Rutte, valamint Klaus Iohannis román államfő. Peter Pellegrini hozzátette, Szlovákia természetesen kelet-európai főtitkárt is elfogadhatónak tart. „Miután mindkét jelölttel egyeztettem, és Robert Fico kormányfővel is beszéltem, bejelenthetem, hogy Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő megválasztását támogatja” – mondta a szlovák államfő, aki a májusi merénylete után otthonában lábadozó Robert Fico miniszterelnök helyett utazott el az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójára.

Hozzátette, a támogatás fejében Szlovákiának az a kérése, hogy Mark Rutte a NATO vezetőjeként gondoskodjon a szlovák légtér védelmének biztosításáról. Az országnak most nincs saját légtérvédelme, mivel az előző kormány átadta ezeket a rendszereket Ukrajnának, a NATO-szövetségesek, Hollandia és Olaszország pedig kivonta az ideiglenesen ide telepített légvédelmi rendszert. E két nyugati ország NATO-szövetségesi segítségként azt követően bocsátotta Szlovákia rendelkezésére saját légoltalmi fegyvereit, hogy

az előző pozsonyi kormányzat Ukrajnának ajándékozta az Sz-300-as, illetve az ugyancsak szovjet gyártmányú, Kub légvédelmi rendszereit.

A szlovák haditechnika elajándékozását annak idején számos bírálat érte, hasonlóképpen, mint Eduard Heger ügyvezető kormányának azon lépését, hogy Ukrajnának adományozta Szlovákia teljes vadászrepülőgép flottáját, 13 darab MiG 29-es vadászrepülőt. Ez utóbbi ügyben Robert Kaliňák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a múlt héten bejelentette, hogy feljelentést tesznek az előző kormány döntése miatt.

„Szlovákiának jelenleg nincs semmilyen légvédelmi rendszere, ezért Mark Ruttéval arról tárgyaltunk - ha megválasztják a NATO-főtitkárának -, támogassa a szlovák légtér védelmének biztosítását, legalább addig, amíg Szlovákia ezt nem lesz képes saját kapacitásaiból megoldani. Mark Rutte kifejezte hajlandóságát, hogy foglalkozzon ezzel a témával” – magyarázta a szlovák államfő. Peter Pellegrini hozzáfűzte: emellett azt kérte a távozó holland kormányfőtől, hogy megválasztása után az alacsonyabb vezetői szintek betöltésénél vegye figyelembe a földrajzi megoszlást is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×