eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Romanian Air Force F-16AM Fighting Falcon, improved to mid-life upgrade (MLU) 5.2R standard, seen taking off from the 86th Air Base, Borcea, Romania, home of the 53rd Fighter Squadron.
Nyitókép: Daniele Faccioli/Stocktrek Image/Getty Images

Szlovák malőr az amerikai F-16-osokkal

Az F-16-os vadászrepülőgépek amerikai gyártója bejelentette, hogy legyártotta az első két vadászgépet Szlovákia számára. A szliácsi katonai repülőtér, amely fogadná azokat, azonban még nem áll készen a gépek érkezésére. A reptér korszerűsítése tolódik, egyelőre kérdéses a befejezés időpontja. Az F-16-osok megérkezéséig továbbra is a szomszédos országok – köztük Magyarország – védik Szlovákia légterét.

Szlovákiának jelenleg hosszú távú szerződése van a katonai repülés terén Németországgal és a V4-es országokkal. A német, cseh, lengyel és magyar pilóták mindaddig védik a szlovák légteret, amíg megérkeznek Szlovákiába az Egyesült Államoktól megrendelt F-16-os vadászrepülők, és képesek lesznek ellátni az ország légtérvédelmével kapcsolatos összes feladatot.

A Szlovákiával szomszédos államok az után vették át a légtér ellenőrzését, hogy Eduard Heger korábbi miniszterelnök kormánya kivonta a hadrendből a MiG-29-es vadászgépeket, és átadta azokat Ukrajnának.

Összesen 13 szovjet gyártmányú MiG került így a háború sújtotta országba. A régi gépekért Szlovákia mintegy 200 millió dolláros kártérítést kapott az Európai Békeprogramból, továbbá 700 millió dolláros katonai felszerelést az Egyesült Államoktól, ahonnan most a megrendelt F-16-osokat is várja.

A pozsonyi kormány még 2018-ban kötött szerződést 14 amerikai vadászrepülő megvásárlásáról.

A megállapodás értelmében az első három F-16 Block 70 típusú repülőgépet 2024 első felében, a fennmaradó 11-et 2025 második felében szállítják le Szlovákiának. A vadászgépek gyártója, az amerikai Lockheed Martin vállalat két gépet már le is gyártott, a probléma viszont az, hogy a szliácsi katonai reptér felújítása késik, ezért nem tudja fogadni az új vadászrepülőket.

Ami még kellene

A rekonstrukció befejezésének eredeti időpontját a korábbi védelmi miniszter, Peter Gajdoš 2019-re ígérte. A tervek szerint a meglévő gurulóutakat bővítették volna és újakat is építettek volna. Egy új bejárat is a tervek közt szerepelt, akárcsak egy repülőgépmosó és egy ideiglenes lőszerraktár. A terv azonban csak papíron létezett, majd jött a 2020-as kormányváltás, és Jaroslav Naď új védelmi miniszter új tervet készíttetett, amely megfelelt a gyártó által támasztott biztonsági követelményeknek.

A modern vadászgépekhez szükséges új infrastruktúrát 2022 végéig kellett volna kiépíteni, de mindez a világjárvány miatt késett. A szlovák védelmi minisztérium most úgy próbálja orvosolni a reptér rekonstrukciójával kapcsolatos késedelmet, hogy az elkészült F-16-osokat az amerikai gyártónál hagyja. Robert Fico kormánya annak lehetőségét is vizsgálja, hogy a repülőket a szliácsi helyett ideiglenesen a kuchyňai katonai reptér fogadja.

Az amerikai vadászgépek késve történő leszállítása azt is eredményezheti, hogy Szlovákia kénytelen lesz meghosszabbítani az év végén lejáró légtérvédelmi szerződést a szövetségeseivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×