eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rámalláh, 2013. december 31.Szabadon bocsátott palesztin foglyot köszöntenek a ciszjordániai Rámalláhban 2013. december 31-én hajnalban. A béketárgyalások újrakezdésének alkalmából tett ígéretéhez híven Izrael harmadszor engedett el huszonhat palesztin foglyot, akiket az 1993-as oslói békeegyezmény előtt zsidók ellen elkövetett merényletekért börtönöztek be. (MTI/EPA/Atef Szafadi)
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Durva bánásmódra panaszkodnak az izraeli fogságból szabaduló palesztin foglyok

Az izraeli-palesztin fogolycsere kapcsán sokat hallani az izraeli túszok történeteiről, de kevesebbet arról, hogy kik azok a palesztinok, akik visszanyerték a szabadságukat. Köztük vannak kiskorúk, akik Izrael szerint terroristák, de más országok szerint csak a közrendet zavarták meg.

Mint a Sky News megemlíti, a most elengedett palesztin fiatalok egy részéről azért nem tudni többet, mert az izraeli rendőrség nem akar nagy, nyilvános ünnepléseket látni.

Jeruzsálem – arab többségű és gyakran forrongó – óvárosában ezért felvonultak az izraeli határőrség félkatonai egységei. A brit médium riporterei egy olyan házba tartottak, ahová négy fiú tért vissza. A határőrök azonban szűkszavúan azzal terelték tovább az újságírókat, hogy „nem most”.

Az izraeli rendőrség rendszeresen begyűjti a vele összecsapó palesztin tinédzsereket. Külföldön bírálatokat váltott ki

a hatóságok úgynevezett „adminisztratív őrizetben tartás” politikája, amely alapján akár hat hónapig is be lehet zárni gyanúsítottakat.

A vasárnap elengedett 39 palesztinból 21 kelet-jeruzsálemi. Egy másik családi házban a hozzátartozók boldogok voltak, hogy végre visszakapták a 17 éves Gannamot. A fiút egy éve fogták el és azt a vádat fogalmazták meg ellene, hogy kövekkel dobált egy buszt. Elítélni soha nem ítélték el – mondta a család. Most viszont, az izraeli túszok elengedésének fejében kiszabadult. Az ilyen esetek minden bizonnyal növelik a Hamász népszerűségét a Gázán kívüli palesztin területeken.

Ghannam elmondta, a börtönélet drámaian rosszabb lett a Hamász október 7-i, véres támadása után.

„Megalázó volt. Csak vertek bennünket és úgy kezeltek, mint a kutyát a háború kezdete óta”

– mesélte.

A szabadon engedett palesztinok közt voltak azonban olyanok is, akik súlyosabb bűncselekményt követtek el. Kiszabadult például egy fiatal lány, Suruk Dvajat, akit 16 évre ítéltek, mert 2015-ben, Jeruzsálemben megkéselt egy izraelit és egy másikra is késsel támadt. A családja szerint önvédelemből tette, mert egyik áldozata megkörnyékezte és megpróbálta letépni a fejkendőjét, mielőtt rálőtt volna.

Suruk azt állította, hogy október 7-e óta romlottak a börtönkörülmények, a férfi fegyőrök „megütik és üldözik a női foglyokat”.

„Attól félek, hogy megint elfognak, mert már fenyegettek ezzel, és ezért bármelyik pillanatban razziázhatnak a családi házunkban”.

Iszra Zsabist – aki szintén nő – 2015-ben ítélték el egy pokolgépes támadásért, amelyben megsebesült egy izraeli rendőr, a támadó arca és kezei pedig összeégtek. Bár 14 évre ítélték, most őt is elengedték, és így találkozhatott tinikorú fiával.

A palesztin nő szerint a női rabok helyzete különösen rossz a börtönben. Becslések szerint 7000 palesztin raboskodhat izraeli börtönökben, ebből 2000 embert „adminisztratív őrizetben” tartanak. A háború kezdete óta több száz palesztint tartóztattak le és küldtek börtönbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×