eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rishi Sunak brit pénzügyminiszter sajtóértekezletet tart a koronavírus-helyzetről a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 20-án, ahol bejelentette, hogy a folyamatok bizakodásra adnak okot, de a járvány megfékezését célzó korlátozásokat csak akkor lehet enyhíteni, ha már elhárult a betegség újbóli kiugró ütemű terjedésének veszélye.
Nyitókép: MTI/EPA/DOWNING STREET/Pippa Fowles

Meredeken nő a brit migráció a brexit óta, lépéseket várnak a miniszterelnöktől

Nagy-Britanniában rekordot döntött a nettó migráció. Tavaly december óta 745 ezer emberrel növekedett a szigetország lakossága, ami a brexit előtti időszak átlagának háromszorosa. Mindez nagy nyomás alá helyezi Rishi Sunak miniszterelnököt.

A 2016-os brexitkampány egyik fő témája a migráció volt. A kilépéspárti brit politikusok akkor azzal tüzelték az igen szavazatra a szavazókat, hogy véget vetnek a migránsok szabad beáramlásának – migránsok alatt akkor a legális, főként kelet-közép-európai munkavállalókat értették.

Nigel Farage, akit a brexit egyik atyjának tartanak, akkor még egy olyan poszterrel ijesztgette honfitársait, amelyen nem EU-s munkavállalók, hanem a horvát–szlovén migránsok tömege látható. Akkor még érthetetlennek tűnt, hogy miért mossa össze az európai dolgozókat a kontinensen kívülről érkezőkkel.

Azóta – ahogy a most kiadott statisztikából kiderül – részben igaza lett: továbbra is legális és illegális bevándorlók tízezrei jutnak be Nagy-Britanniába minden évben. Viszont nem lett igaza abban, hogy a brexit megvédi ettől az országot.

A kilépésre szavazók azt elérték, hogy az EU-s dolgozók egy jelentős része hazamenjen. Ám jöttek a helyükre Európán kívüliek.

A most kiadott, rekordot döntő migrációs adat miatt hatalmas nyomás nehezedik Rishi Sunak miniszterelnökre, hogy keményítsen be. Bevándorlási ügyekkel foglalkozó államtitkára ötpontos tervet nyújtott be, amely szerint korlátoznák a brit egészségügyi szolgálat (NHS) és a gondozói intézmények külföldi dolgozóinak létszámát. A javaslat szerint ezt részben azzal érnék el, hogy korlátozzák a vízumok kiadását az NHS külföldi munkavállalóinak.

A témát – egyfajta „na ugye, megmondtam” – hangnemben kommentálta Suella Braverman nemrég menesztett belügyminiszter. Bravermant a politikai baloldalon egyfajta démoni figurának állították be az illegális bevándorlókkal szembeni kemény retorikája miatt. Ő azt mondta, hogy

a Brit Statisztikai Hivatal migrációs adatai „a brit közvélemény arculcsapása”.

20 keményvonalas tory képviselő ezután cikket írt a Telegraph című lapba és megjegyezték: „Ha nem lesz előremozdulás ebben a komoly kérdésben, akkor az súlyosabb, mint az adókedvezmények bevezetésének elmulasztása, vagy az, ha lassan építenek egy kórházat. A tömeges migráció örökre megváltoztatja Nagy-Britannia arculatát” – írták.

A legtöbb bevándorló ama közel másfél millió külföldiből kerül ki, aki eredetileg diákként vagy munkavállalóként kapott vízumot, vagy elfogadták a menedékkérelmét.

A brit bevándorlási államtitkárnak a helyzet kezelésére kidolgozott tervében szerepel annak a tilalma is, hogy a gondozói hálózatban dolgozó külföldiek magukkal hozhassák a családjukat, miközben kevesebb vízumot adnának ki az egészségügyi szférában elhelyezkedő külföldieknek. (A nekik kiadott vízumok száma fél év alatt megduplázódott). Eltörölnék a hiányszakmák vízumprogramját – amelyben a külföldieket a brit fizetésnél 20 százalékkal alacsonyabb bérekkel próbálnak a szigetországba „csábítani”. De, miközben kevesebb külföldi egészségügyi dolgozó léphetne be, magában a brit egészségügyben 100 ezer betöltetlen állás van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×