eur:
394.36
usd:
367.06
bux:
71737.26
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: progresivne.sk

Tart még a kormányalakítási keringő Szlovákiában

Egy héttel a Szlovákiban lezajlott parlamenti választások után még javában tart a kormányalakítási keringő a parlamentbe jutott pártok között. Bár múlt hétfőn Robert Fico a választásokon győztes Smer elnöke kapott kormányalakítási megbízást, egyelőre nem tudni komolyabb előrelépésről az ügyben. A legesélyesebb, hogy a Smer-Hlas-SNS pártok alakítanak koalíciót, de úgy fest, a döntés Peter Pellegrini, a Hlas elnökének a kezében van.

Abban szinte minden elemző véleménye kivétel nélkül megegyezik, hogy két lehetőség van a jövőbeni szlovák kormány felállítására. Vagy a választások győztese, a Smer alakít kormányt a harmadikként a parlamentbe jutott Hlasszal és az 5 százalékos parlamenti küszöböt éppen csak átlépő Szlovák Nemzeti Párttal, vagy ellenkezőleg: négyes koalíció alakul a második legtöbb szavazatot begyűjtő Progresszív Szlovákia, a Hlas, a Kereszténydemokrata Mozgalom és az SaS részvételével.

Az előbbi szövetség 79, az utóbbi 82 képviselővel alakíthatna kormányt. Ami a két változatban azonos, hogy a Hlas párt mindkettő felállásban megkerülhetetlen tényező. A kérdés most tehát az, vajon ki viszi táncba a párt elnökét, Peter Pellegrinit, aki egyelőre még nem egyezett meg a Smert irányító Robert Ficóval a kormányalakításról, azt viszont kijelentette, ha a Hlas egy másik utat járva belemenne egy Smer nélküli négyes koalícióba, akkor nagyon nagyvonalú ajánlatot kellene kapnia.

Ezt az ajánlatot pedig a hétvégén meg is kapta. Méghozzá Michal Šimečkától, a Progresszív Szlovákia elnökétől, aki szombaton fontos bejelentést posztolt a Facebookon. A progresszívek vezetője azt írta, kész lenne a miniszterelnöki posztot Peter Pellegrinire bízni a négytagú koalíció létrehozása érdekében.

„A négyfős koalíció létrehozása érdekében kész vagyok lemondani a miniszterelnöki posztról Peter Pellegrini javára, ugyanakkor a Progresszív Szlovákia ragaszkodik a belügyminiszteri poszt betöltéséhez” – hangsúlyozta Šimečka, és hozzátette, kész harcolni azért, amit az elmúlt hét végén megígért, „azaz, hogy ne Robert Fico kormányozzon, és hogy Szlovákia egy demokratikus és Európa-párti ország legyen, ahol a jogállamiság garantált”.

Michal Šimečka bejelentésére az SaS, vagyis a Szabadság és Szolidaritás reagált a leggyorsabban. A liberális tömörülés a jelen állás szerint csak akkor válhat kormánytényezővé, ha Pellegrini elfogadja Šimečka ajánlatát. Branislav Gröhling, az SaS elnökhelyettese viszont rámutatott, hogy a négyes koalíció megalakításához a miniszterelnöki poszt mellett a belügyminisztériumot is fel kell ajánlani a Hlasnak.

A progresszívek viszont e kérdésben nem értenek egyet a liberálisokkal. A Progresszív Szlovákia jelezte, hogy az SaS ilyen jellegű nyilvános felszólításait nem tekinti a koalíciós tárgyalásokba való beleszólásnak. „A kormány hitelessége érdekében nem ajánlhatjuk fel a Hlasnak egyszerre a miniszterelnöki és a belügyminisztériumi posztot is” – áll a Michal Šimečka pártja által kiadott közleményben.

A kormánykoalíciós tárgyalások ezen a héten is folytatódnak, s várhatóan napokon belül eldől, hogy Robert Fico vagy Peter Pellegrini lesz-e Szlovákia régi-új miniszterelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
A vártnál kedvezőbb eredménnyel zárult a tegnapi választás - Hogyan reagál a tőzsde?

A vártnál kedvezőbb eredménnyel zárult a tegnapi választás - Hogyan reagál a tőzsde?

Érkeznek ma fontos, potenciálisan a részvénypiaci hangulatot is befolyásoló adatok, ma közlik ugyanis a német inflációs adatot, amelyet szorosan figyelnek a befektetők, fontos előfutára lesz az eurózóna átlagának. A vasárnapi francia választást követően nagy emelkedést figyelhettünk meg a piacnyitásban az európai tőzsdéken, a legnagyobb ralit a francia tőzsdénél láthatjuk. Később kicsit romlott a hangulat, de az alapvetően így is pozitív miliőben alultejesítő a magyar tőzsde, elsősorban az OTP gyengélkedésének köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×