eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels.com

Ha hinni lehet a felméréseknek, nem lesz egyszerű a kormányalakítás Szlovákiában

Nagyjából egy héttel a szlovákiai parlamenti választások előtt még mindig Robert Fico pártja, a Smer áll az élen a Progresszív Szlovákia pedig a második az utolsó felmérési adatok szerint, ám egyik párt számára sem menne könnyen a kormányalakítás. Az Ipsos felmérése szerint erősödik a Szövetség, ami mindössze egy százalékra van attól, hogy bejusson a pozsonyi parlamentbe.

Ha most rendeznék a parlamenti választásokat Szlovákiában, akkor ezúttal is a Smer végezne az első helyen, megszerezve a szavazatok 20 százalékát – derül ki az Ipsos legújabb felméréséből, amit a Pravda napilap megbízásából készítettek. Robert Fico pártját a nyugati orientáltságú Progresszív Szlovákia követi 17 százalékos eredménnyel. A dobogó harmadik fokára Peter Pellegrini szociáldemokrata pártja, a Hlas kerülne 13 százalékkal, negyedikként a szélsőjobbot képviselő Republika végezne közel 9 százalékkal.

A Robert Ficót a legutóbbi, 2020-as választások során legyőző Igor Matovič koalíciós pártja, az OĽaNO és barátai 8 százalékot kapna, nekik 7 százalékra van szükségük a bejutáshoz. A hatodik helyet pedig a liberális Szabadság és Szolidaritás, az SaS szerezné meg 6 százalékkal. Az SNS, vagyis Szlovák Nemzeti Párt 5,6 százalékon áll, a Kereszténydemokrata Mozgalom pedig 3 tizeddel lépné át a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A parlamenti küszöb alatt végezne a Sme rodina 4,2 százalékkal, a Szövetség 4 százalékkal és a Demokraták 3,4 százalékkal. A szeptember 15. és 19. között készült közvélemény-kutatás a többi pártot nem említi.

Ha a választás napján, vagyis szeptember 30-án is hasonló lesz a felállás, akkor elég nehézkesnek ígérkezik a kormányalakítás,

ugyanis mindössze két koalíció rendelkezne több mint 76 mandátummal. A Smer a Hlas és az SNS alkotta trió csak 69 képviselőt tudna felmutatni, így szükségük lenne még a Republikára, amellyel már 84 mandátumnál tartanának. Korábban viszont a Hlas kizárta az együttműködést a Republikával. A Smer, Hlas, SNS, KDH négyes 78 mandátummal rendelkezne, a kereszténydemokraták viszont nem kívánnak együttműködni Ficóékkal. A Progresszív Szlovákia számára is problémát jelentene kormányt alakítani, ugyanis a Hlasszal, az SaS-szel és a Kereszténydemokratákkal alkotott lehetséges koalíciónak mindössze 74 mandátuma lenne.

Az 5 százalék alatti pártok a hét elején kijelentették, hogy nem tervezik a visszalépést más pártok javára. Ezek közé tartozik a magyar Szövetség is. Az Ipsos által mért 4 százalékos eredmény a korábbi mutatóknál magasabb, így van ok a bizakodásra. Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Pozsonyban megjegyezte, hogy egy 8 és fél százalékos nemzeti közösségnek egy 5 százalékos magyar pártot be kell juttatnia a szlovák törvényhozásba. „Nagy reményeink vannak arra, hogy a magyar párt újra a szlovák törvényhozásban legyen, és ott egy erős egységet alkotva a magyar nemzeti jogok képviseletét meg tudja teremteni” – fogalmazott Potápi Árpád János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×