eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joe Biden amerikai elnök az Ulsteri Egyetemen beszél Belfastban 2023. április 12-én. Az elnök a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Észak-Írországban, majd Írországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Chris Ratcliffe

Joe Biden amerikai elnökre is az "impeachment" veszélye leselkedik

A washingtoni Kongresszus republikánus elnöke egy potenciális vádeljárást megelőző nyomozást indított, ami főleg Biden fia, Hunter üzleti tevékenységére összpontosít. Egyes elemzők szerint azonban visszájára sülhet el a lépés.

Donald Trumppal szemben két vádeljárást is lefolytatott az amerikai Kongresszus és most hasonlót szeretne a rivális Joe Bidennel szemben az elnök republikánus ellenzéke. Kevin McCarthy konzervatív házelnök azt mondta: Biden hazudott amikor azt állította: nem tudott fia, Hunter üzleti ügyeiről, és arra utasította pártját, hogy indítson vizsgálatot az amerikai elnök ellen.

McCarthy szerint az eddigi republikánus kongresszusi vizsgálatok "a korrupció kultúráját" tárták fel a Biden család vállalkozásaiban. „Ezek a vádak a hatalommal való visszaélésre, a vizsgálat akadályozására és a korrupcióra vonatkoznak, és további vizsgálatot indokolnak a képviselőház részéről" - mondta McCarthy keddi sajtótájékoztatóján.

Úgy tűnik, hogy a lépés célja a szélsőjobboldali törvényhozók lecsillapítása, akik McCarthy eltávolításával fenyegetőztek és akiknek a Republikánus párt hajszálvékony képviselőházi többsége miatt túl nagy a befolyásuk – jegyezte meg a Telegraph című brit lap. McCarthy elmondta, hogy a vizsgálatot a képviselőház három bizottságának egy-egy elnöke fogja vezetni.

A vizsgálat várhatóan arra összpontosít, hogy az elnök előnyökhöz jutott-e fia külföldi üzleti ügyleteiből.

Hunter Biden cége – a hátrahagyott laptopján talált adatok és a republikánus nyomozások szerint - 2013 és 2018 között 11 millió dollárt keresett és viszonylag gyorsan el is költötte a pénzt. Biden például a korrupt gyakorlattal vádolt Burisma ukrán energiacég tanácsadója volt és havonta több tízezer dollár keresett. Minden édesapja alelnöksége idején történt, amikor Joe Biden vitte az Obama-kormányzatban az Ukrajna-portfóliót. Továbbá üzleti partnere volt egy később korrupcióval vádolt kínai üzletembernek. Maga az ifjabb Biden vallotta be egy könyvében, hogy drogokra és „idegenekkel való bulizásra” költötte a pénzt, (pedig ezek rendszeresen loptak tőle), továbbá válása után asszonytartásra és gyerektartásra.

A republikánusok most azt kutatják, hogy Joe Biden valamilyen módon köthető-e fia kétes ügyleteihez és esetleg bejárást adott-e Hunter üzleti partnereinek az amerikai kormányhoz. Például az idősebb Biden és fia telefonbeszélgetéseit és azokat az eseteket vizsgálják, amikor az idősebb Biden benézett a fiához, aki üzleti partnereinek adott vacsorákat.

A vizsgálat egy formális lépcsőfok azelőtt, hogy megfogalmaznák a vádeljárást megalapozó vádakat.

McCarty kongresszusi elnök utalt is a potenciális vádakra: szerinte Joe Biden „hazudott az amerikai népnek, amikor arról beszélt, hogy nem ismeri családja külföldi üzleti tevékenységének részleteit”.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×