eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Három párt helye látszik biztosnak a szlovák parlamentben, a magyarok bajban vannak

Szlovákiában három és fél év után a Robert Fico vezette ellenzéki Smer párt támogatottsága újra átlépte a 20 százalékos szintet az Ipsos közvéleménykutató ügynökség felmérése szerint. A szeptember 30-i előrehozott választáson három párt helye biztos a pozsonyi parlamentben, a többiek sorsa kérdéses.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég felmérése szerint két hónappal a szlovákiai előrehozott parlamenti választás előtt a Robert Fico vezette ellenzéki Smer pártra a választásra jogosult állampolgárok valamivel több mint 20 százaléka adná a voksát, és ezzel az eredménnyel megnyerné a választást. A legutóbbi, 2020-as választás előtt a párt támogatottsága folyamatosan csökkent, és Ficóék végül 18,3 százalékot kaptak. Ezúttal azonban fordított a helyzet: a választás közeledtével a Smer egyre erősödik, a támogatottsága jelenleg 20,3 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden ötödik választópolgár az ő nevükkel ellátott szavazócédulát dobná az urnába.

A felmérésben a Progresszív Szlovákia végzett a második helyen. A párt támogatottsága a Smeréhez hasonlóan emelkedik. A pártot az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka vezeti, aki mindenekelőtt a fővárosban, Pozsonyban folytat nagyon erős kampányt. Ennek köszönhetően a Progresszív Szlovákia jelenleg 17 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint ahogyan egy két héttel korábban készített felmérésen szerepelt.

A hosszú távú trendek a Smer és a Progresszív Szlovákia esetében is erősödést vetítenek előre.

Jelentős visszaesést mutat viszont a Robert Ficóval korábban egy pártban politizáló, mára azonban önállósult Peter Pellegrini vezette Hlas. A szociáldemokrata párt támogatottsága két hét alatt 1,5 százalékot esett, így most 13,4 százalékkal jutna be a törvényhozásba.

E három párt, vagyis a Smer, a Progresszív Szlovákia és a Hlas helye szinte biztosra vehető a parlamentben, a többieknek azonban még van mit dolgozniuk azon, hogy sikerrel vegyék az akadályokat.

Jelen állás szerint további hat párt lépné át a bejutáshoz szükséges öt százalékos parlamenti küszöböt:

  • a szlovák nacionalista és szélsőjobboldali Republika,
  • az Igor Matovič exkormányfő vezette OĽaNO és barátai,
  • a liberális Szabadság és Szolidaritás,
  • a jobboldali populista Család vagyunk, valamint
  • a Kereszténydemokrata Unió és a Szlovák Nemzeti Párt.

Az Ipsos friss felmérése szerint nincs esélye a bejutásra az Eduard Heger vezette Demokratinak, amely 2,6 százalékon áll, sem

a magyar Szövetségnek, amelynek mindössze 2,2 százalékot mértek.

Ezek azonban csak felmérési adatok, ezért a politikai szakértők szerint a szavazóknak nem a választások előtti eredményei és a pártok ígéretei, hanem saját tapasztalataik alapján kéne dönteniük arról, hogy szeptember 30-án kire adják a voksukat. Juraj Hrabko publicista arra emlékeztetett, hogy a 2020-as választások előtti felmérések eredményei is jelentősen eltértek a reális választási eredményektől. Megjegyezte, hogy három éve az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí jelentős támogatottságot szerzett, a történelmileg legtöbb parlamenti képviselővel rendelkező négyes koalíciót hozták létre, mégsem tudták kezelni ezt a hatalmat, ezért kell most előrehozott választást tartani Szlovákiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×