eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: nem változtatunk az eddigi irányon

Magyarország nem változtat azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követett, jelentette ki Orbán Viktor a pozsonyi V4-csúcson a hétvégi oroszországi eseményekre reagálva. „Együttműködünk a partnereinkkel a külpolitikában, de szuverén külpolitikát folytatunk” – mondta a szlovák fővárosban a magyar kormányfő.

Június utolsó napján formálisan is véget ér a Visegrádi Négyek soros elnökének, Szlovákiának az egyéves mandátuma. Ennek lezárásaként hétfőn a pozsonyi kormányhivatalban találkozott a négy ország – Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország – miniszterelnöke. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Nem célunk, hogy az orosz agresszió és az orosz-ukrán háború kérdése becsússzon a V4-es együttműködés középpontjába.” A kormányfő azonban hozzátette, hogy természetesen erről a kérdésről is tárgyaltak, de Magyarország nem változtat azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követett. „Együttműködünk a partnereinkkel a külpolitikában, de szuverén külpolitikát folytatunk” – szögezte le Orbán Viktor a pozsonyi V4-es csúcson.

A házigazda szlovák miniszterelnök szerint a legutóbbi események azt mutatják, a helyzet Oroszországban bonyolultabb, mint néhány hete, és úgy látszik, nemcsak egy orosz hadsereg van, hanem több. Ódor Lajos a hétvégi oroszországi puccskísérlettel kapcsolatban továbbá megjegyezte, hogy nem akarják túlbecsülni a helyzetet, melyet figyelemmel követnek, s még ezen a héten összeül a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa.

A találkozó további témái az új uniós migrációs szabályozás, a V4 versenyképessége és a Nyugat-Balkán uniós csatlakozása voltak. A menekülthullám kezelésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, csak azokat kellene beengedni az Európai Unió területére, akiknél előzőleg lefolytatták a menedékjogi eljárást. Ódor Lajos megerősítette, hogy Szlovákia is elutasítja a migrációs kvótákat, és hogy ebben összhang van a V4-es országok között.

„Az energiaellátás tekintetében Magyarországot különösképpen érdekli, hogy Lengyelországban új LNG-terminálok nyílnak meg, amivel tovább lehet diverzifikálni az energiaellátást”

– közölte a magyar miniszterelnök, azzal kiegészítve, hogy a zöld átmenet fontos, de úgy kell végrehajtani, hogy az ne rontsa le Magyarország és Közép-Európa versenyképességét. Az ukrán gabona kapcsán Orbán Viktor azt mondta, azzal egyetértenek, hogy áthaladjon Magyarországon az ukrán gabona, de azzal nem, hogy tönkretegye a magyar piacot. A Visegrádi Négyek miniszterelnökei a Nyugat-Balkánt is szóba hozták. Orbán Viktor szerint az a politika, amivel az Európai Unió kezeli a Nyugat-Balkánt, alkalmatlan és kudarcos. Hangsúlyozta, olyan politikára van szükség, amely egyértelmű integrációs perspektívát nyújt a nyugat-balkáni országoknak, az uniónak pedig nem csak Ukrajnára kell figyelnie.

A pozsonyi találkozó végén a szlovák miniszterelnök jelképesen átadta Petr Fiala cseh kormányfőnek a visegrádi elnökséget, melyet június végéig tölt be Szlovákia. A következő soros elnök Csehország elsősorban az emberek közötti kapcsolatokra, az energetikai és környezetvédelmi témákra, valamit az ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekre szeretné július 1-től a helyezni a hangsúlyt

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×