eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának az emblémája előtt fényképezkedik egy nő a cég székháza előtt, a kaliforniai Menlo Parkban 2022. november 9-én. A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a dolgozók mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb 2022-es amerikai létszámcsökkentés keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Eltűnhetnek a hírek a Facebookról egy parlamenti döntés nyomán

Beszüntetheti a hírek posztolását és megosztását a Facebook és az Instagram gazdája – Kanadában. Mindez arra a törvényre válasz, amely meg akarja fékezni, hogy a tech cégek hirdetői pénzt szívjanak el a hírmédiától. Szvetnik Endre összefoglalója.

Kanada összeakasztotta a bajuszt a Metával: Mark Zuckerberg cégének nem tetszik, hogy az ottawai parlament csütörtökön olyan törvényt fogadott el, ami szerint a Facebook és az Instagram gazdájának – és más techóriásoknak – fizetniük kell a hírmédiának, ha fel akarják használni a tartalmaikat.

Az eredmény? A Meta Kanadában megszüntetheti a híranyagok elérését a platformokon keresztül. A törvény a különböző helyi szabályozások miatt várhatóan csak fél év múlva lép életbe.

Arra, hogy ez meddig tarthat, a 2021-es ausztráliai események nyújthatnak útmutatást.

Akkor a távoli ország parlamentje hasonló törvényt fogadott el. Viszont Mark Zuckerberg egy hét alatt helyreállította a hírekhez való hozzáférést, miután a képviselők engedményeket tettek – emlékeztet a Reuters.

A Meta érvelése az, hogy

„nem fair elvárni, hogy fizessen a hírmédiának olyan tartalmakért, amiket posztolnak, különösen azért, mert a Meta forgalmat generál az oldalaikon".

Miért kéne a Metának fizetni a hírmédiának?

A Google „betarthatatlannak” nevezte a törvényt. De miért érzi fontosnak a kanadai parlament, hogy pénzt tereljen a média felé a Metától? A szövetségi kormány érvelése az, hogy növelni akarja a fair versenyt a kanadai digitális hírpiacon, hogy a küszködő hírmédiumok kompenzációt kapjanak a közösségi platformokon megosztott hírekért és linkekért.

A tech platformok ugyanis dominálnak az online hirdetési piacon és ez veszteségeket generált a hírmédiának.

Egy elemzés szerint a kanadai média összesen 250 millió dollárra számíthatna, ha a közösségi médiacégek a törvény alapján elkezdenének jutalékot fizetni. Egyes szkeptikusok szerint a dolog valójában szemfényvesztés és a törvény arra jó, hogy Meta "összejátszhasson a nagy médiával".

A kanadaiakkal szembeni Meta-fenyegetőzéshez adalék, hogy az ausztrál törvény életbe lépése óta a cég és az Alphabet – a Google gazdája – együtt 134 millió dollárt fizetett ausztrál médiumoknak – derült ki a helyi versenyhivatal jelentéséből.

„A valódi újságírásra, amit valódi újságírók űznek, továbbra is igény van Kanadában. Ez fontos a demokráciánk szempontjából, de ez valódi pénzbe kerül” – mondta Paul Deegan, az egyik kanadai médiaágazati érdekképviselet vezetője, ama tábor érveit felsorolva, hogy miért kell támogatni a médiát.

A felhasználók egy része már most kísérleti nyúl

A hírblokkolásra a Google az idén csendben tett egy kísérletet: kiszűrte keresési eredményeiből a híreket a kanadai felhasználók egy kis csoportja esetében. A Meta júniusban indított egy ilyen tesztet.

Bírálók megjegyezték: akkor most olyan helyzet is előállhat, hogy ha valami súlyos dolog történik az ember lakóhelye környékén, akkor az arról szóló médiahírt a közösségi média felhasználó nem tudja megosztani a hálózatában és így nem tudja informálni az ismerőseit.

Zuckerbergék és többi közösségi médium nyaka körül a közben más országokban is szorul a hurok. Kaliforniában, a Szilikonvölgy és a Meta otthonában a helyi törvényhozásban mozgolódnak a képviselők és akarnak megalkotni hasonló törvényt. Ez a helyzet az amerikai szövetségi Kongresszusban is – ami azért számít, mert a Meta bevételei 40 százalékát a hazai piacon söpri be.

Ausztrália és Kanada további két, kiemelt fontosságú térség a cég számára. Ezért, ha Kanada nem hátrál meg, akkor nem nehéz elképzelni, hogy hasonló történhet a Metával az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×