eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Lubmin, Mecklenburg-West Pomerania / Germany - April-3-2022: Gas pipes, connections, equipment and pressure reducers at the site of Gazproms Nord Stream 2 Pipeline Landing in Germany. (Western Europe)
Nyitókép: Stefan Dinse/Getty Images

Masszív zuhanás a Gazprom nyereségében

Az ukrajnai háború hatásai miatt hatalmas profitveszést könyvelt el az orosz állam tulajdonában lévő Gazprom. Az energiacég nyeresége több mint 40 százalékkal csökkent. Ennek nem csak kereskedelmi, de adóztatási okai is voltak.

2021-hez képest egy évvel később, azaz az ukrajnai invázió kezdetének évében 41,4 százalékkal alacsonyabb nyereséget könyvelt el az európai piacon egykor meghatározó és még a Bajnokok Ligáját is szponzoráló Gazprom. A 2022-es profit már csak 15,77 milliárd dollár volt, ami a cégre az év második felében kivetett extraadónak tudható be – állt a vállalat közleményében.

Bár a nyugati országok közvetlenül nem szankcionálták a cég exportbevételeit a háború miatt, az orosz mamutvállalat földgázexportja közel a felével esett vissza, legtöbb európai ügyfele hátat fordított neki, illetve leállt az Északi Áramlat nevű gázvezeték, amelyet később egy szabotázsakció is megbénított.

Az európai export 55 százalékkal esett vissza 2022-ben, derült ki a Gázexportőr Országok Fórumának jelentéséből. A Gazprom ezt azzal próbálta kivédeni, hogy nagyobb volumenben kezdett el szállítani Kínába, valamint más – Oroszországot nem szankcionáló – piacokra. A cég márciusi közlése alapján

rekordmennyiséget, 15,5 milliárd köbmétert szállítottak Kínába az elmúlt 12 hónapban a Szibéria Ereje nevű vezetéken.

Mindeközben a Gazprom papírjai 4 százalékot veszítettek az értékükből, ezért a vállalat csak fél év csúszással fizet osztalékot. „A hír elég lehangoló a Gazprom befektetői vonzereje szempontjából” – jegyezte meg az orosz piacon tevékenykedő Sinara Befektetési Bank, amely a papírok eladását javasolja. Nyugaton ezt kevésbé üzleties stílusban kommentálták:

„Zuhant a Kreml gáznyeresége, ahogy megváltozott a széljárás Putyin energiaháborújában”

– írta egy brit lap.

Famil Szadigov, a Gazprom nyilatkozó vezérigazgató-helyettese viszont úgy csomagolta be a hírt, hogy a cég „alapnyeresége” (amely nem foglalja magában a kamatokat, adókat és amortizációt) megfelelt a 2021-es profitnak.

Kommentárok megjegyzik, hogy bár a Gazprom Ázsiába próbálja átirányítani az exportot, mindehhez drága infrastruktúrát kell kiépítenie, ami jelentős időbe telik. A cég abban reménykedik, hogy 2024-ben megkezdődik a Szibéria Ereje 2 vezeték építése. A lépést már kész tényként kezelte Vlagyimir Putyin elnök, aki Hszi Csin-pin kínai államfő idei, moszkvai látogatásán akarta bejelenteni a vezetékről szóló megállapodást, Hszi azonban hallgatott.

A Gazprom a világ legnagyobb földgázmezőinek tulajdonosa és félmillió dolgozója van, ezért meghatározó az orosz gazdaság szempontjából.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×