eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
2021. március 15-én közreadott kép a különböző színű útburkolati jelekről az Írország és Észak-Írország közötti határon, az észak-írországi Londonderry közelében lévő autóúton 2020. január 31-én. Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvében rögzített kötelezettségeit. Az Egyesült Királyság március 3-án kijelentette, hogy egyoldalúan elhalasztja annak teljes alkalmazását az áruk és háziállatok Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállítására vonatkozóan.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Itt az újabb brexitcsapás: elfogytak a munkavállalók

Vezető brit közgazdászok szerint a brexit után bevezetett bevándorlási szabályok mintegy 330 ezer munkavállalótól fosztották meg az Egyesült Királyságot. A szabad mozgás megszűnése „jelentősen hozzájárul” a jelenlegi munkaerőhiányhoz – állapította meg egy brit kutatóintézet.

A sokkoló számadatot az Egyesült Királyság a Változó Európában és az Európai Reformközpont nevű agytrösztök közös jelentésében találni. A tanulmány szerint az alacsony képzettséget igénylő ágazatokat – köztük a vendéglátást, a kiskereskedelmet, az építőipart és a közlekedést – súlyosan érintette az uniós munkavállalók brexit utáni elvándorlása.

A jelentés szerint a 2022 szeptemberére jelentős, mintegy 460 ezer unióból származó munkavállaló hiányát nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a mintegy 130 ezer nem uniós munkavállaló érkezése.

„Összességében az új rendszer nagyjából úgy működik, ahogy a kilépéspártiak ígérték” – mondták a társszerzők. Szerintük a rendszer

„túlságosan nehézkes ahhoz, hogy kompenzálja a szabad mozgás elvesztését

az alacsony képzettséget igénylő gazdasági ágazatokban, ami hozzájárul a munkaerőhiányhoz”.

A vendéglátás, a mezőgazdaság és az építőipari ágazat üzleti csoportjai felszólították a brit kormányt, hogy a „hiányszakmák listájának” kibővítésével lazítsa a pontalapú vízumrendszert.

Az új brexitjelentés társszerzői szerint a migrációs mintákban bekövetkező jelentős változások „az EU-ból való kilépés egyik jellemzője, nem pedig hibája”. „Az Egyesült Királyság munkaerőpiacára gyakorolt hosszabb távú hatás mélyreható lesz” – vélik az agytrösztök, és a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások nagyobb mértékű automatizálásba fektethetnek be.

Jane Gratton, a Brit Kereskedelmi Kamarák képviselője elmondta: „A politikusoknak reálisan kell látniuk, hogy milyen szaktudásra van szükségünk az Egyesült Királyságon kívülről. A brexit révén visszavettük a határaink feletti ellenőrzést, és a kormánynak megfelelő eszközökkel kell segítenie a küszködő vállalkozásoknak, hogy hozzájussanak a szükséges munkaerőhöz.”

Az Asda szupermarketlánc elnöke, Stuart Rose kedden azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szenved a brexit „katasztrofális” hatásaitól és meg kellene fontolnia a Brüsszellel való szorosabb kereskedelmi kapcsolatot. A tory képviselő szerint az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelem nem folyik zökkenőmentesen.

„Szerintem komolytalan az erről szóló megállapodás. Amire szükségünk van, az az erősebb kereskedelmi kapcsolat”

– fogalmazott.

Sadiq Khan, London polgármestere a múlt héten azt követelte, hogy a főváros kapjon saját bevándorlási hatásköröket, miközben elítélte a brexit által a munkaerőpiacon okozott „hatalmas károkat”.

A hét elején a Bank of England kormányzója, Andrew Bailey pedig arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban a munkaerőhiány „komoly kockázatot” jelent arra, hogy csak lassan sikerül leszorítani az inflációt.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×