eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: police.hu

Szlovákia negyven rendőrt küld a magyar–szerb határra

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint a migrációs válság megoldása a külső schengeni határok védelme, nem pedig a belső határokon bevezetett ellenőrzések.

Szlovákia 40 rendőrt küld a magyar–szerb határra, hogy segítsenek magyar kollégáiknak a migrációs nyomás csökkentésében – tájékoztatott a szlovák belügyminiszter. Roman Mikulec megismételte, hogy a migrációs válság megoldása a külső schengeni határok védelme, nem pedig a belső határokon bevezetett ellenőrzések.

A szlovák rendőrök egyelőre két hónapig fognak közösen járőrözni a magyar rendőrökkel, a folytatásról ezután döntenek. Roman Mikulec szerint a magyar határon például osztrák rendőrök is teljesítenek szolgálatot.

„További 20-30 rendőrt felkészítünk a Frontexben, azaz az európai határvédelmi ügynökségben való szolgálatteljesítésre”

– tette hozzá a szlovák belügyminiszter. Elmondta, hogy ezekkel a javaslatokkal a tagállamok többsége egyetértett a belügyminiszterek múlt heti, luxemburgi tanácskozásán, ahol Szlovákia a schengeni kódex betartását és a menekültek visszafogadására vonatkozó szabályok betartását sürgette.

Hamran István országos rendőrfőkapitány elmondta, a szlovákiai rendőrök jelenléte a magyar határon elsősorban morális támogatást jelent. „Több éven át egyedül végezték ezt. Örülök, hogy az uniós vezetők megegyeztek abban, amit a belügyminiszter és én is régóta hangoztatunk – nem a belső határok ellenőrzésére van szükség, hanem a külső határok védelmére, és ehhez közös segítségnyújtásra” – mondta Hamran István, Szlovákia rendőrfőkapitánya.

Hozzátette, hogy a külső schengeni határ védelme nemcsak az érintett ország feladata, hanem az összes tagállamé, mert segíti az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcot, ezáltal csökkenti a biztonsági kockázatokat Szlovákiában is, és az unió egész területén. Hamran rámutatott, hogy míg a szlovák–cseh határon feltartóztatott migránsok száma százas nagyságrendben mérhető, a magyar–szerb határon ezrekről van szó.

A csehek részéről Vít Rakušan belügyminiszter jelentette be még a hétvégén, hogy

a cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését.

Prága a cseh–szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a tizenhét közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

A cseh miniszter szerint nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük. „Az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz szükséges háttéranyagon már dolgozunk” – jegyezte meg a belügyminiszter.

Vít Rakušan szerint a cseh–szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagy arányú csökkenése csoda lenne. A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai állampolgár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik. Megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×