eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
AT SEA - JULY 24: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - NATIONAL DEFENCE MINISTRY OF TURKIYE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) TCG Kemalreis of Turkish Navy (F274), logistic support ship LSS Vulcano to Italian Navy, USS Forrest Sherman (DDG-98) of United States Navy, HS Kountouriotis (F462)  and HS Elli (F450) of Hellenic Navy take part in military exercise in the Eastern Mediterranean sea, Turkiye on July 24, 2022. (Photo by Turkish Defence Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Turkish Defence Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Békülés: török, izraeli két jó barát

Egy évtized óta első ízben török hadihajó kötött ki Izraelben. A szomszédok közeledését hosszú időre a palesztin kérdés miatt fellángolt kemény vitájuk akasztotta meg. Most egy NATO-manőverben részt vevő török fregatt érkezett Haifába.

A Kemalreis nevű török hajó, amit egy amerikai romboló kísér, engedélyt kért arra, hogy a legénység partra léphessen a haifai kikötőben. Egy évtizede ez az első ilyen látogatás, amit az tett lehetővé, hogy Izrael és Törökország felújította a kapcsolatait.

A török és a rakétákat hordozó amerikai romboló több napon át Izraelben marad. Az izraeliek azt mondták, hogy a kikötés része a NATO-val való együttműködésüknek, bár az izraeli hadsereg nem tervez most közös gyakorlatokat a vendégekkel.

A vizit azért is figyelemre méltó, mert a török flotta egyik legmodernebb hajója érkezett a szomszédos országba. A török tengerészeknek – mivel nincs náluk útlevél – végül nem engedték a partra lépést, szemben az amerikaiakkal, akikre ilyen szempontból kivétel vonatkozik Izraelben.

Izrael és Törökország augusztusban állapodott meg a teljes körű diplomáciai viszony helyreállításáról, azt követően, hogy az elmúlt évben már elkezdtek közeledni egymáshoz. A korábbi jó viszony 2010-ben mérgesedett el, amikor izraeli tengerészgyalogosok landoltak egy palesztinoknak segélyt szállító hajókonvojon, ami megpróbálta áttörni a Gáza tengerpartját elzáró izraeli–egyiptomi blokádot. Az incidensben tíz török állampolgárt megöltek. Izraelt ezek után az dühítette, hogy a Nyugaton terrorszervezetnek tartott és Gázát irányító palesztin Hamász jelen lehet Törökországban.

A szomszédok közötti enyhülésnek az energiaágazatban történő potenciális együttműködés adott lökést, és mint a Reuters megjegyzi,

hamarosan nagyköveteket küldhetnek egymáshoz.

A törököket az is motiválhatta, hogy a feszültség éveiben Izraelnek jelentősen javult a kapcsolata a törökök számára rivális Görögországgal és Ciprussal.

Amit az izraeliek nyernek: számukra mindig is fontos volt a nem arab országokkal való kapcsolatok építése, továbbá a törökökkel való együttműködés lehetővé teszi majd számukra, hogy közelebbről figyeljék a zsidó állam létezési jogát többször kétségbe vonó Irán tevékenységét. Abban is reménykednek, hogy az Isztambulban hivatalos képviselettel rendelkező és Törökországból akciókat szervező Hamászra tudnak így nyomást gyakorolni.

Továbbá a 2010-ben felfedezett izraeli gázlelőhelyeken kitermelt földgázt a leggazdaságosabban Törökországon keresztül lehetne eladni Európába – jegyezte meg a Külpolitikai Tanács nevű amerikai elemzőközpont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×