eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: FMV / Defbrief.com

Közösen fegyverkezik Szlovákia, Csehország és Lengyelország

CV90-es lövészpáncélosokkal szerelik fel a szlovák és a cseh hadsereget.

A hétvégén megszületett a szlovák légtérvédelemről szóló megállapodás: a MiG-29-es vadászrepülőgépek leállítása után Csehország és Lengyelország veszi át Szlovákia légterének védelmét. A szlovák légtérvédelemről szóló megállapodást mindhárom ország védelmi minisztere aláírta szombaton a Malacky-Kuchyňa légibázison. A megállapodást Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh és Mariusz Blaszczak lengyel tárcavezető látta el kézjegyével. Csehországnak és Lengyelországnak az új F-16-os vadászrepülőgépek megérkezésééig kell védeniük Szlovákia légterét. A szlovák védelmi miniszter szerint az első ilyen gépeknek 2024-ben kell megérkezniük.

Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F-16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint az első gépeknek már idén meg kellett volna érkezniük, de Washington jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak, az első gépek így leghamarabb két év múlva érkezhetnek meg. A szlovák MiG-29-esek használatának, karbantartásának és megbízhatóságának problémáira Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter többször is felhívta a figyelmet. Nem zárta ki, hogy Ukrajnának adják ezeket a vadászrepülőket, ennek anyagi oldaláról tárgyalnak az ukrán féllel.

Eduard Heger miniszterelnök a közösségi oldalán köszönte meg a két szomszédos országnak a segítségnyújtást.

„Ezzel a lépéssel megerősítést nyert, hogy Szlovákiának lojális barátai és támogatói vannak a szomszédjában. Most, amikor Ukrajna brutális orosz invázióval néz szembe, rendkívül fontos, hogy a légterünk biztonságos legyen, ezért óriási köszönet illeti őket” – írta a Facebookon a szlovák kormányfő.

A légtérvédelmi megállapodás mellett Szlovákia és Csehország arról is egyezséget kötött, hogy közösen szereznek be CV90-es típusú gyalogsági harcjárműveket. A Svédországból érkező lövészpáncélosokat 35 milliméteres gépágyúval látják el. A harcjármű személyzete 3 fő, további 7-8 katonát képes szállítani és azok harcát támogatni.

A CV90 páncélzata 200 méterről körkörösen ellenáll a kisebb kaliberű páncéltörő lövedékeknek.

Jaroslav Naď különlegesnek nevezte a megkötött egyezséget. „Ugyanazoknak a fenyegetéseknek vagyunk kitéve, szövetségesek vagyunk a NATO-n és az Európai Unión belül. Egy olyan megoldást találtunk, ami a katonáink számára is érdekes lehet” – jegyezte meg. Hozzátette, Szlovákia és Csehország hadseregének ugyanolyan páncélozott harcjárművei lehetnek, melyeken a katonák közösen gyakorlatozhatnak, és közösen indulhatnak velük bevetésre is.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a közös vásárlással csökken a beszerzési ár is. A projekt értéke együttesen 1,8 milliárd eurót tehet ki.

„Nemcsak alacsonyabb árat érhetünk el, hanem egyazon régióban több harcászati technika összpontosulhat. Ezáltal bekapcsolhatjuk saját hadiiparunkat is a harci technika javításába, alkatrészek gyártásába” – jegyezte meg a cseh védelmi tárca vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×