eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ukrán katona pihen a donyecki régióban tartott hadgyakorlat közben 2022. augusztus 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/David Goldman

A pénzadományok egy részéből fegyvert vettek a csehek az ukránoknak

Több mint 4 milliárd cseh koronát, azaz mintegy 67 milliárd forintot gyűjtött eddig össze a cseh civil szféra, állampolgárok, vállalatok és nonporfit szervezetek segítségével az ukrán rászorulók megsegítésére. A legnagyobb segélyszervezetek adatait kedden ismertette a cseh hírügynökség. A pénz egy részéből fegyvert is vásároltak az ukrán hadseregnek.

A számadatokból kitűnik, hogy a csehek az összegyűjtött pénzt nem csupán a menekültek elszállásolására és egyéb módon történő megsegítésére fordították, hanem fegyverek vásárlására is, melyekkel Ukrajnát az oroszokkal vívott háborúban kívánják támogatni.

A 4 milliárd cseh korona fele már közvetlenül az orosz támadások megindítása után, február végén, március elején összegyűlt, de az adakozás azóta sem állt le, csak csillapodott. A védelmi tárcához beérkező adatok szerint Csehország eddig több mint 1,8 milliárd korona, azaz

30 milliárd forintnak megfelelő értékben szállított könnyű- és nehézfegyvereket, illetve ezekhez tartozó muníciót Ukrajnába.

A Hospodárske Noviny című gazdasági napilapban megjelent elemzés azt taglalja, hogy milyen megbízásokat kapott a cseh hadiipar a háború kirobbanása óta. Az ukrán fegyverrendelések értéke a háború utáni első hónap alatt meghaladta a 40 milliárd koronát, közel 668 milliárd forintot. A megrendelésekből leginkább a Czechoslovak Group és az STV Group profitált. A lap adatait Tomáš Kopečný védelmiminiszter-helyettes is megerősítette, egyúttal leszögezte, hogy a fegyverszállítások pontos összetételét a tárca nem hozhatja nyilvánosságra.

Petr Fiala miniszterelnök hétfőn a prágai nagykövetek éves értekezletén úgy fogalmazott,

Csehországnak az az érdeke, hogy sikerüljön megállítani az orosz imperializmust,

és minél kisebb veszteségekkel vészelje át az ukrajnai háborút. A kormányfő leszögezte: a mostani féléves cseh európai uniós elnökség idején Prága erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Moszkvát, s ugyanakkor nagy figyelmet szenteljenek Ukrajna újjáépítése előkészítésének.

Csehország eddig több mint 415 ezer ukrajnai menekültnek adott speciális vízumot, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, a cseh egészségügyi, szociális rendszer és az iskolai hálózat igénybevételére jogosít fel. Hivatalos becslések szerint több mint 300 ezer ukrajnai menekült készül hosszabb ideig az országban maradni, a prágai sajtó szerint az ukrajnai menekültek számára Csehország célország.

Az Ukrajna elleni orosz invázió február végi kezdete óta már több mint 100 ezer ukrán menekült talált munkát Csehországban.

A már korábban az országban tartózkodó ukrán állampolgárokkal együtt így összesen 250 ezer ukrán munkavállalót tartanak számon.

A cseh iskolákban szeptemberben 45 ezer ukrán diák kezdi meg a tanévet. A munkaügyi és népjóléti minisztérium közölte, hogy a cseh állam eddig 5,9 milliárd koronát fordított humanitárius segélyekre, alapvetően az országba érkezett ukrán menekültek megsegítésére. Az ukrajnai menekültek számára kialakított segélyrendszer várhatóan az év végéig marad érvényben, utána a kormány módosításokat tervez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×