eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. Május 9-én Musk Twitteren megfenyegette Kalifornia állambeli Alameda megye hatóságait, hogy elköltözteti a cégnek a Kalifornia állambeli Fremontban fekvő székhelyét és talán az üzemet is, mert a koronavírus-járvány miatt nem adták meg az engedélyt, hogy újraindítsa a gyártást.
Nyitókép: MTI/AP/Jeff Chiu

Donald Trump nekiment Elon Musknak

Mégsem veszi meg Elon Musk a Twittert – de jogi szakértők szerint kénytelen lehet lebonyolítani a tranzakciót.

Jogi szakértők szerint egy amerikai bíróság arra kényszerítheti Elon Muskot, hogy végig vigye a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását, annak ellenére, hogy leállította a tranzakciót.

A Tesla vezérigazgatója pénteken közölte a Twitterrel, hogy felmondja az üzletet, a közösségi médiaplatformon lévő spam-fiókok száma miatti aggodalmakra hivatkozva.

A Twitter elnöke, Bret Taylor egy tweetben reagált, amelyben azt mondta, hogy a vállalat "jogi lépéseket kíván tenni az egyesülési megállapodás érvényesítésére".

Vasárnap este a Bloomberg arról számolt be, hogy

a Twitter jogi csapatot állított össze azért, hogy beperelje Muskot.

Több jogász azt mondta, a Twitter megvásárlásáról szóló megállapodás értelmében a vállalat kérheti a bírótól a "konkrét teljesítést", ami arra kötelezné Muskot, hogy az áprilisban elfogadott 54,20 dolláros részvényenkénti áron megvegye a céget. Alternatívaként a vállalat 1 milliárd dolláros vigaszdíjat is követelhet Musktól, amiért felmondja az üzletet.

Azt is megjegyezték, hogy Musk érvei valószínűleg elbuknának a bíróságon, és hogy ürügyet keres arra, hogy jogsértésre hivatkozhatva állíthassa le az ügyletet.

Musk három átfogó érvet terjesztett elő:

  • a Twitter megszegte a megállapodást azzal, hogy nem szolgáltatott elegendő információt a spamfiókokról;
  • a Twitter az amerikai pénzügyi felügyeletnek tett közzétételeiben tévesen mutatta be a spamfiókok számát;
  • és a vállalat megszegte a megállapodást azzal, hogy nem konzultált Muskkal, amikor nemrégiben vezető beosztású alkalmazottakat bocsátott el.

Viszont jogi szakértők arra is figyelmeztettek, hogy egy elhúzódó jogi csatározás tovább ronthatná a Twitter részvényárfolyamát és az alkalmazottak morálját. A legtöbb hasonló jogvita általában peren kívüli egyezséggel ér véget – mondta egyikük.

Musk döntése közben egy olyan lépés, amely a jelek szerint szertefoszlatja Donald Trump volt elnök és támogatóinak reményét, hogy a közösségi médiaplatform lazít a konzervatívokat idegesítő tartalmi korlátozásokon. A lépés nyomán többek között az ifjabb Donald Trump hevesen bírálta a Twittert és azt mondta: "Garantálom, hogy bármilyen cenzúrát is végeztek, most tízszeresére fogják növelni. A szabad gondolkodásnak vagy szólásszabadságnak nulla esélye van ".

Musk többször is azt mondta, hogy megszüntetne szinte tartalmi korlátozást és azzal vádolta a Twittert, hogy blokkolja a szólásszabadságot, mivel döntéseket hoz arról, hogy mely tartalmak túl károsak az oldal számára. Azt is megígérte, hogy újra megnyitja a platformot a volt elnök előtt – akit kitiltottak, miután a január 6-i zavargások részeként arra biztatta támogatóit, hogy rohamozzák meg a Capitoliumot.

Az exelnök ezt viszont nem hálálta meg:

káromkodva kommentálta, hogy szerinte Musk nem mondott igazat azzal, hogy „idén júniusig soha nem szavazott republikánusokra”.

Az érthetetlennek tűnő kirohanás valódi oka azonban valószínűleg az, Musk jelezte: szimpatizál Ron DeSantis floridai kormányzóval, aki a 2024-es elnökválasztás egyik republikánus jelöltje – és így Trump riválisa lehet. Mivel Musknak a Twitteren már több mint 100 millió követője van, a megjegyzés sok támogatót hozhat DeSantisnak.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×