eur:
393.09
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Nem várt helyről szálltak bele az orosz védelmi miniszterbe – videó

Minimum bűncselekménnyel felérő gondatlansággal vádolható az orosz védelmi miniszter az ukrajnai háborúban – ez nem más mondta, mint a Moszkva-párti kelet-ukrajnai lázadók egyik volt vezetője. Közben az ukránok megsemmisítettek egy orosz páncélos hadoszlopot.

A Szterlkov fedőnévre hallgató Igor Girkin 2014-től kezdve a Kreml által népi felkelésnek titulált szeparatizmus egyik vezéralakja volt Kelet-Ukrajnában.

A nem ukrajnai Sztrelkov még a „Donyecki Népköztársaság” védelmi minisztere is volt. Mára azonban az orosz vezetés egyik nagy bírálója lett.

Egy friss videóban keményen nekiment Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek az oroszok számára kínosan zajló ukrajnai harcok miatt. „Közvetlenül Szergej Sojgut vádolom,

minimum bűncselekménnyel felérő hanyagsággal. Hazaárulással nem tudom megvádolni, de gyanakszom”

– fogalmazott.

Girkin nem lett hirtelen békepárti, sőt, ő intenzívebb katonai kampányt akar. Viszont a Kreml nyilvános és harcias bírálatával veszélyes vizekre evezett. Az utóbbi hetekben azt kezdte hajtogatni, hogy több katonát kell bevetni és új stratégia kell, különben Moszkva elveszíti a háborút.

Bár a katonai múlttal nem rendelkező, de tábornoki egyenruhát hordó Sojgu néhány hétre eltűnt a nyilvánosság elől, Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig nem bírálta miniszterét, akiről évekkel ezelőtt még az járta, hogy ő lehet Putyin utódja.

Arról, hogy az orosz offenzíva nem úgy halad, ahogy tervezték, rendszeresen érkeznek közlemények Ukrajnából és a Nyugatról. Ezeket később „így-úgy” az orosz oldalon is elismerik – például azt az esetet, amikor május elején egy ukrán támadásban megsebesült az Izjumba küldött orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov, miközben egy további orosz tábornokot egy nappal előtte megöltek.

A legújabb orosz kudarcról szóló állítás is az ukrán fegyveres erőktől származik, amelyek szerint nagyrészt megsemmisítettek a Donbászban egy folyón való átkelés megkísérlő páncélos hadoszlopot és erről videót is közzétettek. Az eset akkor történt, amikor az ukránok Szeverodonyecknél lebombáztak egy frissen emelt orosz pontonhidat.

A közzétett videón több tucat kilőtt páncélos és egy lerombolt híd látható – bár azt nem tudni, hogy a képsorok mikor készültek, és nem világos, hogy az oroszok hány katonát veszítettek.

Az ukránok közben azt is állították, hogy

Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa közelében visszaszorították az orosz erőket.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogyan alakul az ostromlott mariupoli Azovsztal acélüzemben rekedt ukrán harcosok sorsa. A fegyveresek között sok a sebesült, de sokan az oroszok által gyűlölt, szélsőséges múltú Azov hadosztály emberei, akik a pápához, Erdogan török elnökhöz és Elon Muskhoz is fordultak már, hogy közvetítsenek az érdekükben. Ukrajna felajánlotta, hogy orosz hadifogoly katonákra cserélné ki őket.

Egy orosz katona azonban biztosan nem mehet haza: a 21 éves Vagyim Sisimarint bíróság elé állítják Ukrajnában egy 62 éves kerékpározó ukrán férfi lelövéséért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×