eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Folytatódnak a rendőrségen belüli tisztogatások Szlovákiában

„A jogállamért folytatott küzdelem a csúcsára ért Szlovákiában” – közölte Eduard Heger kormányfő az országban zajló rendőrségen belüli tisztogatásokkal kapcsolatban. A szlovák belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának nyomozói őrizetbe vették saját igazgatójukat, előtte pedig a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA négy nyomozóját, akik a Tisztítótűz fedőnevű akcióban nyomoztak. A gyanúsítottakat a tanúk manipulálásával vádolják.

Rendőr rendőrnek farkasa – akár így is lehetne jellemezni az egyre nehezebben értelmezhető helyzetet, amely jelenleg uralja a szlovák rendőrséget. A belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának nyomozója hétfőn elrendelte a legsúlyosabb gazdasági bűncselekmények feltárására létrehozott Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA négy nyomozójának őrizetbe vételét, később pedig saját igazgatóját, a belső ellenőrzés megbízott vezetőjét, Peter Scholzot is. Scholz júniusban felfüggesztette hivatalából Diana Santusová nyomozót. Ő vezette azt a speciális csoportot, amely annak a gyanúnak a megalapozottságát vizsgálta, hogy a nyomozók a nagy sajtóvisszhangot kiváltó korrupciós ügyekben állítólag hamis tanúzásra beszélték rá a tanúkat. „A gyanúsítottak kihallgatása után elemezni fogják a vallomásokat, és a további bizonyítékok alapján döntenek a következő bírósági eljárásról” – tájékoztatott az üggyel kapcsolatban Dalibor Skladan, a pozsonyi kerületi ügyészség szóvivője.

Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt

háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak a vétkes rendőrökre.

A szlovák belügyminiszter szerint a nyomozók megfélemlítésére irányuló cselekedetről van szó. Robert Mikulecnek nincs büntetőjogi hatásköre arra, hogy visszaállítsa a helyzetet, de megüzente, miniszterként élni fog a törvényes eszközeivel, hogy ezek a módszerek ne térítsék el a tisztességes rendőröket és a nyomozókat attól, hogy feltárják a korrupciót és más bűncselekményeket. A kialakult helyzetet a parlament védelmi és biztonsági bizottsága is megvitatja.

Eduard Heger miniszterelnök a rendőrségen belül folyó harcot keménynek minősítette. Úgy fogalmazott, hogy

a jogállamért folytatott küzdelem a csúcsára ért Szlovákiában.

A polgárokat pedig biztosította, hogy kormánya nem adja fel a harcot. A közösségi oldalán közzétett videóban továbbá azt üzente, hogy győzelmet aratnak a maffia és a korrupció felett. „12 év alatt egy olyan szervezett csoport alakult ki és erősödött meg, amely számára a rendőrség, az ügyészség és a bíróság csak eszköz a büntetlenségük biztosításához. Mi fokozatosan megfosztjuk a pozícióiktól ezeket az embereket. A törvényesség kormánya elleni ellenállás azonban erősödik” – mondta a szlovák miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×