eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Rajtaütésszerű házkutatást tartottak a szlovák elit egység volt vezetőjénél

A szlovák rendőrség megpróbálta letartóztatni a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA korábbi igazgatóját, Branislav Zuriant. A nyomozók a magas rangú rendőrtiszt poprádi lakásában tartottak rajtaütésszerű házkutatást, de korábbi főnöküket nem találták otthon, mivel külföldre utazott. A szlovák rendőrség különleges egységének volt vezetője nem tud arról, hogy bűncselekményt követett volna el, és azt üzente, hajlandó az együttműködésre.

Branislav Zurian május 15-én, szombaton jelentette be, hogy távozik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatói posztjáról, ma pedig már gyanúsítottként tekintenek rá egykori beosztottjai. A pozsonyi kerületi ügyészség megerősítette, hogy büntetőeljárást indított a NAKA volt igazgatója ellen, de hogy konkrétan milyen ügyben, azt már nem fedték fel. „Csak annyit tudok mondani, hogy az eljárást a pozsonyi kerületi ügyészség indította a szóban forgó személy ellen, több bűncselekmény elkövetésének ügyében” – tájékoztatott Matej Zakovič, az ügyészség szóvivője.

A rendőrség belső ellenőrzése pénteken reggel folytatott házkutatást az elit rendőr poprádi lakásában és egyidejűleg a fővárosban található szolgálati lakásában is, Branislav Zuriant azonban

egyikben sem lelték, mert külföldön tartózkodik. A razziáról viszont értesült, és nem érti, miért keresik őt a nyomozók.

„Nem tudom ennek az okát” – nyilatkozta a szlovák közrádiónak Branislav Zurian, aki nem árulta el, melyik külföldi országban tartózkodik. Elmondta ugyanakkor, hogy hajlandó az együttműködésre, és amint hazatér Szlovákiába, jelentkezni fog a rendőrségen. „A PCR-teszt eredményére várok, majd visszatérek Szlovákiába, ebbe a néhány politikus által demokratikusnak mondott országba” – tette hozzá a NAKA volt főnöke.

Branislav Zurian 25 évig dolgozott a rendőrség kötelékében. A NAKA éléről múlt szombaton állt fel. Pár nappal korábban büntetőfeljelentést tett a Szlovák Titkosszolgálat volt igazgatóhelyettese, Boris Beňa ellen, akit még tavaly decemberben vett őrizetbe a rendőrség korrupció gyanújával. A Hospodárske noviny című gazdasági napilap szerint Branislav Zurian saját maga kérte, hogy mentsék fel a pozíciójából. Döntését nem kívánta megmagyarázni, csupán annyit mondott, hogy így érzi helyesnek. Márciusban viszont még úgy nyilatkozott, hogy nem szándékozik távozni a posztjáról. Akkor úgy fogalmazott, becsületes rendőrnek érzi magát, aki a bűnüldözésnek szentelte az életét.

Szlovákiában a tavaly márciusi kormányváltás után megtartott rendőrségi akciók keretében már tucatnyi befolyásosnak tartott személyt – köztük gazdasági szereplőket, bírókat, korábbi álamtitkárokat, ügyészeket, titkosszolgálati és pénzügyi vezetőket és két egykori országos rendőrparancsnokot is – őrizetbe vettek. Az elkövetők bűne a legtöbb esetben ugyanaz:

közpénzekkel és hivatali jogkörrel való visszaélés és korrupció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×