eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Már mosógépbe, kenyérpirítóba sem jut chip a hiány miatt

Most már a mosógépeket és a kenyérpirítókat is fenyegeti a globális chiphiány, és nem csak a mobiltelefonok és egyéb szórakoztató elektronikai eszközök gyártóinak, valamint globális autógyáraknak okoz gondot a félvezetők szűkös készlete.

Hiánycikk kategóriába kerültek a modern élet megannyi eszközét működtető félvezetők. Már az év elején tele volt a sajtó azzal, hogy az autógyáraknak vissza kell fogniuk a termelést, mert nincs elég chip a kocsik elektronikájához.

A pandémia miatt megugrott a kereslet ezekre az eszközökre, de a megbetegedések és karanténok miatt a nagy gyárak csökkentett kapacitással működtek. A válság elérte a tévék, háztartási gépek és mobiltelefonok gyártóit – és most már úgy tűnik, mosógéppől és kenyérpirítóból sem kerül annyi az üzletekbe és raktárházakba, mint számítottak rá. A Financial Times (FT) megjegyzi, hogy két népszerű márka, a dél-koreai Samsung és LG az áldatlan állapot nagy elszenvedője.

Előrejelzések szerint csak valamikor 2022-ben áll helyre a beszállítási lánc és pörög fel a termelés.

A Samsung áprilisban elkezdte csökkenteni mobiltelefon-alkatrész megrendeléseit, miután a világ legnagyobb chipgyártója még márciusban közölte: „komolyan kibillent az egyensúly a félvezetők kereslete és kínálata között”.

„Hiány van az app-processzorokból, a képernyőmeghajtókból és a kameraszenzorokból. Ennek eredményképp ebben a negyedévben visszaestek a Samsungtól származó megrendeléseink” – közölte egy nagy chipbeszállító nevét elhallgató képviselője.

„Elkerülhetetlen, hogy egyelőre visszaessenek az eladások, de várakozásaink szerint júniustól javulni kezd a helyzet” – tette hozzá.

A Samsung most potenciális gondokra számít a második negyedévben és emiatt a jövő évre halaszthatja új, zászlóshajónak számító mobilja piacra dobását.

A háztartási gépek gyártásában erősebb LG üzemeiben még nem okozott fennakadást a chiphiány, de a cég elismerte, hogy fennáll a veszély.

Egy kisebb, dél-koreai televíziógyárnál pedig azt mondták az FT-nek, hogy egyre nehezebb a fontos komponensek beszerzése és emiatt többet kell fizetni értük. Ennek nyomán kénytelenek voltak megemelni termékeik árát.

Hiány állt elő az egyszerűbb feladatokat ellátó – például mérlegekben, mosógépekben vagy kenyérpirítókban használt, primitívebb – processzorok piacán is, azért, mert ezek kevésbé számítanak fontosnak és ezeket a gyárak hátrább sorolták a gyártási prioritási listán – mondta az üzleti lapnak egy ágazati forrás. Most olyan helyzet alakult ki, hogy a dél-koreai chipgyártók teljes kapacitással működnek, de még így sem tudják kielégíteni a megugrott igényeket.

"Egyszerűen meghaladják kapacitásainkat a mobil-, tévé és más háztartási cikk-gyártók megrendelései" – mondta az FT-nek az Apple iPad-ekben használt félvezetőket előállító DB HiTek képviselője. A helyzet nyomán egy-egy cég egyszerre több chipgyártótól is rendel, közben a kínai 5G-technológiát sújtó további szankciókra készülő kínai cégek agresszíven elkezdték felhalmozni a chipeket, ami fokozza a hiányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×