eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Sirályokat etet egy nő lakása ablakában a prágai Károly híd közelében 2021. január 12-én. Csehországban október elején lépett életbe a január 22-ig elrendelt újabb szükségállapot a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt. Az elmúlt napban 9294 új fertőzöttet, közel a kétszeresét regisztrálták az előző nap nyilvántartásba vett 5011 esetnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hullámvasútra hasonlít a csehországi járványhelyzet

Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket a cseh kormány. A döntés oka, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett. A síközpontok zárva maradnak, és tovább korlátozták a kórházi látogatásokat is. Elhalasztották az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitását is. Az új intézkedések pénteken éjfélkor lépnek életbe.

A cseh kormány beismerte, hogy idő előtti volt az elmúlt napok optimizmusa. Andrej Babiš miniszterelnök most leginkább a koronavírus brit mutációjának terjedésétől tart. „Nem jó a helyzet” – fogalmazott tömören a cseh kormányfő, mivel ismét nehezedett a nyomás a kórházakra. A kezeltek száma már egy hete állandóan hatezer, a súlyos esetek száma pedig ezer körül mozog.

A szigorítások enyhítésére csak abban az esetben számíthat a lakosság, ha a kórházban kezeltek száma a mostani felére, azaz 3 ezer alá esik.

Legutóbb három és fél hónapja, tavaly októberben volt ilyen a helyzet.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, és ezt hivatalos iratokkal kell bizonyítani. „A családok látogathatják saját üdülőházaikat, de idegeneket nem fogadhatnak. A síközpontok is zárva maradnak” – tette hozzá Ján Hamáček cseh belügyminiszter.

Karel Havlíček, az ipari és kereskedelmi tárca vezetője néhány héttel ezelőtt még azt ígérte a síközpontok üzemeltetőinek, hogy mindent elkövet a megnyitásukért. Végül mégis kénytelen volt bejelenteni, hogy továbbra sem működhetnek a felvonók. „Mindenkitől elnézést kérek, aki várt a nyitásra, és előkészítette a sípályákat. Ebben a pillanatban nem tudom megmondani, mikor nyithatnak meg a síközpontok” – mondta Havlíček.

Az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitása is későbbre tolódik.

Jelenleg csak a legkisebbek, az általános iskolák első- és másodosztályos tanulói járhatnak iskolába, a többiek otthonról tanulnak. A cseh lakosok eddig ötnaponta teszteltethették magukat, de péntektől ez megváltozik, mert ettől a naptól számítva már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre.

A miniszterelnök és a belügyminiszter is felszólította a lakosságot, hogy tanúsítson nagyobb fegyelmet és következetesebben tartsa be az elrendelt óvintézkedéseket. A hatóságok ígérték, hogy megszigorítják az ellenőrzéseket, és ez alól nem tesznek kivételt. Ennek egyik példája, hogy a prágai tisztiorvosi szolgálat 10 ezer koronás – mintegy 135 ezer forintos –

pénzbüntetést szabott ki Václav Klaus volt cseh államfőre is,

amiért tavaly október 28-án, a cseh állami ünnepen maszk nélkül koszorúzott és mondott beszédet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×