eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: pixabay

Hamarosan gond lehet a temetésekkel Szlovákiában

Két hét múlva már gond lehet a temetésekkel Szlovákiában, annyi áldozatot szed a koronavírus. A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetsége szerint az emberek hosszabb ideig fognak várni arra, hogy elhunytaikat elhamvasszák vagy eltemessék. Az elhunytak tárolására szolgáló hűtőberendezések hiánya is egyre kritikusabbá válik.

A szlovákiai krematóriumok és a temetkezési szolgáltatók egyelőre még győzik a munkát, de a halottak temetés előtti tárolására szolgáló helyiségek a kórházakban és a temetkezési vállalatoknál lassan teljesen megtelnek. A temetésekkel kapcsolatos esetlegesen felmerülő problémákra a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetsége két héten belül számít.

A szövetség elnöke kritikusnak tartja a kialakult helyzetet. Ladislav Stríž elmondta, az elhunytakat a hiányzó kapacitások miatt gyakran az egyik járásból a másikba szállítják, ezért

előfordul, hogy a holttestek szállítása néha hosszabb ideig tart a kelleténél.

„Szlovákiának van hét krematóriuma, ezek közül a besztercebányai nem működik. Besztercebányáról más krematóriumokba helyezik át az elhunytakat, ezért ezeket a helyeket ki lehetne használni a korporsók tárolására” – jegyezte meg Stríž.

A döntés Besztercebánya válságstábjának a kezében van.

Ladislav Stríž szerint arra is számítanak, hogy a krematóriumokban és a temetkezési vállalatoknál az egyre növekvő halálozási számok miatt problémák adódhatnak. Előfordulhat, hogy a hozzátartozóknak egy-két hétig várniuk kell az elhunyt temetésére.

„A hozzátartozók kénytelenek lesznek várakozni.

Technikailag sajnos nem megoldható, hogy a temetkezési vállalatok több sírt ássanak ki. A temetőkben a sírok közé munkagéppel nem jutunk be, csak kézi szerszámokkal, lapáttal, csákánnyal tudunk dolgozni. A krematóriumaink mind külföldi gyártásúak. Ha valamelyik véletlenül elromlik, muszáj külföldi szakembert hívnunk a megjavítására” – jegyezte meg Ladislav Stríž. A berendezések javításával Csehországból, Lengyelországból vagy akár Spanyolországból érkező szakemberek foglalkoznak, mutatott rá a temetkezési vállalatok szövetségének elnöke.

A temetéseken Szlovákiában jelenleg csak hat személy vehet részt.

Ebbe viszont nem számítanak bele azok a személyek, akik számára a szertartáson való részvétel a foglalkozásuk végzését jelenti. A temetésen résztvevőknek be kell tartaniuk az előírásokat, amelyek a két méteres távolságtartásra és a maszkviseletre vonatkoznak.

Szlovákiában jelenleg Nyitrán a legrosszabb a helyzet.

A járvány által leginkább sújtott városban minden tizedik lakos fertőzött, a kórházban dolgozók már teherbírásuk végéhez közelednek. Január 11-től, hétfőtől számítva ezért három héten keresztül csak hét napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel lehet majd munkába menni a Nyitrai járásban. Igor Matovič miniszterelnök egyenesen katasztrofálisnak nevezte a nyitrai helyzetet. Elmondta, az a megoldás jöhet számításba, hogy szigorítják a korlátozásokat, és az embereket nem engedik munkába.

Marek Hattas, Nyitra polgármestere szerint az egész régiót le kellene tesztelni. Nemcsak Nyitra városáról van szó, ahol a lakosok száma 77 ezer, hanem az egész járásról a maga 166 ezer lakosával. „Nem lesz egyszerű, de meg tudjuk csinálni. Nyitrán pénteken, szombaton és vasárnap fognak tesztelni, a községekben pedig szombaton és vasárnap” – tette hozzá a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×