eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszél II. Erzsébet brit királynővel, aki a koronavírus-járvány miatt a windsori kastélyban tartózkodik 2020. március 26-án. Nagy-Britanniában a lakosság három napja csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Downing Street 10./Andrew Parsons

Beindulhatnak Boris Johnson parodistái

Magyarázkodásra kényszerült a brit miniszterelnök a kormány óvatos nyitási terve miatt. Boris Johnson vasárnap beszélt a karantén nyitásról a televízióban és hétfőn adott ki részletes ajánlást a gazdaság újraindításáról.

Zavarodottság és gúnyolódás fogadta a brit kormányfőnek a koronavírus-járványt kísérő karantén óvatos feloldásáról szóló tervét.

Nagy-Britanniában történt az Egyesült Államok után a legtöbb haláleset. A betegségen maga is átesett Boris Johnson aggódik egy lehetséges második hullám miatt.

"Nagyon nehéz egyensúlyozni a kibontakozás és a nehezen elért eredmények megőrzése között" - mondta Boris Johnson a brit parlamentben.

A bírálók szerint átgondolatlanok és nehezen megvalósíthatók a tervek, amelyek értelmében visszatérnek az iskolákba az alsó tagozatos diákok, és újranyitnak egyes munkahelyek. A nagy kérdés azonban az,

hogyan tudják fenntartani a potenciálisan fertőző emberek közötti biztonságos távolságot.

Anglián kívül Skócia, Wales és Észak-Írország fenntartja a korábbi karantént. A virtuális határok mentén élő és a másik oldalon dolgozó vagy tanuló emberek nem tudják, hogy melyik országrész rendelkezései vonatkoznak rájuk.

A nyitási terv a vállalkozások fokozatos megnyitását, a tömegközlekedés kerülését és az arc elfedését, valamint a külföldről érkezők 14 napos karanténját említi. Utóbbi alól kivétel, ha valaki Franciaországból vagy Írországból érkezik.

A Johnson-kormány elképzeléseire össztűz zúdult amiatt, hogy a dolgozók számára nem világos:

  • visszamenjenek-e a munkahelyükre,
  • hogyan jussanak be oda,
  • hogyan óvják az egészségüket.

A kormányfő ezzel parlamenti fellépése után, sajtótájékoztatóján is szembesült, ahol konferenciahívásban egyszerű brit állampolgárok is értésére adták tanácstalanságukat.

A brit kormány heteken át kerülte, hogy véleményt mondjon például a maszkok viseléséről - mivel a tudományos kutatások eddig nem igazolták, hogy magát a viselőt védi-e a maszk. Most a kormány azt mondta: az emberek vegyenek fel maszkot olyan zárt terekben, ahol nem lehet betartani az ajánlott 2 méteres távolságot.

Házilag készített maszk is "fékezheti a fertőzést bizonyos esetekben. A maszk nem a viselőt védi, de akadályozhatja a vírus terjesztését, ha önnek nincsenek tünetei" - szól az ajánlás.

Az angol egészségügyi hatóság saját ajánlást tett közre arról, hogyan lehet egy régi pólóból - varrógép nélkül - maszkot készíteni - írja tudósításában a Reuters.

Közben a Magyarországon is ismert Angolkák című szatirikus műsor sztárja, Matt Lucas videóját közel ötmillióan nézték meg. Lucas ebben Johnson kiejtését imitálva gúnyolja a kormány tervét.

"Ne menjenek vissza dolgozni, de úgy, hogy visszamennek dolgozni. Ne használják a tömegközlekedést, de menjenek dolgozni. És akkor

vagy lesz valami, vagy nem, vagy valami más"

- hangzik el a videóban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×