eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Védőmaszkot viselő utas a londoni metró Bank nevű állomásán 2020. április 25-én. A legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Sokak szerint komplikált lett a brit karanténenyhítési terv

„Apró lépések a szabadság felé, zavaros és megosztó terv” – így jellemezték a brit miniszterelnök tegnap bejelentett elképzeléseit a karantén fokozatos feloldásáról. Boris Johnson öt feltételhez kötötte a héten kezdődő fokozatos lazítást.

Enyhítenek a briteket sújtó karanténon, de csak nagyon fokozatosan és az egyes országrészek saját maguk által megszabott ütemében – ez derült ki Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti televíziós beszédéből.

“Egyszerűen még nem jött el az ideje, hogy ezen a héten feloldjuk a karantént. Helyette óvatos lépésekkel módosítjuk az intézkedéseinket. Mostantól nem azon van a hangsúly, hogy dolgozzanak otthonról, ha tudnak és csak akkor menjenek be a munkahelyükre, ha muszáj.

Most már azt hangsúlyozzuk, hogy bárki, aki nem tud otthonról dolgozni, menjen be dolgozni”

– fejtegette a kormányfő.

"Mondj le a metróról, ha munkába mégy!"

Aki dolgozni indul, az lehetőleg gyalog, kerékpárral vagy kocsival menjen be, és kerülje a tömegközlekedést. A „maradj otthon!” jelszót „maradj éber”-re módosítják – tette hozzá a brit miniszterelnök. Ez utóbbi azt jelenti, hogy szerdától korlátlan időre ki lehet menni a szabadba és az emberek más háztartásbeli emberrel is találkozhatnak, ha betartják a biztonságos távolságot.

Boris Johnson öt feltételhez kötötte a lazítást, amit Covid Vészjelző Rendszernek nevezett el és ez szabályozná, hogy milyen gyors lehet a lazítás.

  • Az első lépcsőben, június elején térhetnének vissza az általános iskolák alsó tagozatos tanulói és nyitnának ki az üzletek.
  • A következő lépcsőben, - július 1. után – a vendéglátó helyek és más közösségi terek, „ha a fertőzési ráta ezt megengedi”.

Boris Johnson lényegesnek nevezte, hogy az 1-es érték alatt tartsák az úgynevezett „R”-számot, vagyis azt, hogy egy ember átlagban hány másikat fertőz meg.

Vázlatos terv és csak Angliára érvényes

Boris Johnson maga is vázlatosnak nevezte a tervet, amiről azt állította, hogy az összes államalkotó nemzettel konzultálva dolgozták ki.

Nicola Sturgeon, a skót autonóm kormány vezetője azonban azonnal megjegyezte: “sokkal erősebben kellett volna hangsúlyozni, hogy a lépések csak Angliára vonatkoznak” - mivel a skótok nem lazítanak, Észak-Írországban pedig hétfőn vitatják meg a régióra vonatkozó saját tervet.

A walesi korlátozott autónómia vezetése is azt mondta, hogy náluk is marad az ajánlás, hogy az emberek maradjanak otthon.

Keir Starmer, az ellenzéki munkáspárt vezére szerint a lazítási menetrend “nem világos és nem konszenzusos” és “legalább annyi kérdést vet fel, mint amenyi választ”.

“12 órás felkészülési időt adtak annak a több millió embernek, aki nem tud otthonról dolgozni, hogy menjen vissza a munkahelyére, de úgy, hogy ne használja a tömegközlekedést”

- hozta fel példaként Keir Starmer.

Megosztotta a terv a brit sajtót is

Egyesek kaotikusnak, mások a szabadság felé tett apró lépéseknek nevezték a lazítási menetrendet.

  • “Boris behúzva tartja a kéziféket” - írta a Daily Mail.
  • “Az egyetlen enyhítés, hogy a parkban napozhatunk… vagy inkább az esőben ülhetünk, merthogy ez Nagy-Britannia” - jegyezte meg a Times karcolata.
  • A Telegraph szerint pedig a kormányfő “óvatoskodásával próbálja elkerülni azoknak a katasztrofális hibáknak a megismétlését, amik egyszer már káoszt okoztak”.
  • Zavarodottságról és megosztottságról ír a Guardian.
  • AMetro pedig ezt üzente: “Boris, ez nekünk kínaiul van”.

A tanárokat tömörítő szakszervezetek közben egyenesen felelőtlennek nevezték az elképzelést, mert szerintük ez egy második fertőzési hullámot indíthat be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×