eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Antti Rinne finn miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Akár egy 35 évesnél ifjabb miniszterelnöke is lehet a finneknek

Belebukott a postások sztrájkjába és lemondott a finn miniszterelnök. Antti Rinne lába alatt akkor lett forró a talaj, amikor egy fontos koalíciós partnere megvonta tőle a támogatást. Az utódlás fő esélyese most két, 40 évnél fiatalabb politikus.

Útilaput kötöttek a finn kormányfő talpára a finn postások. A Finnországban ritkaságnak számító két hetes tiltakozásba a postásokkal szolidáris nemzeti légitársaság, a FinnAir dolgozói, köztük a pilóták is bekapcsolódtak.

Mire sikerült elsimítani a vitát, már akkora volt a politikai kár, hogy a kormányfő a távozást választotta.

Rinne vesztét az okozta, hogy félrevezette a parlamentet arról, hogy részt vett-e a bértárgyalásokon. A finn gyakorlat az, hogy az alkudozásba nem szólnak bele a politikusok. Érdekes módon a távozó kormányfő továbbra is pártja első embere akar maradni.

Rinnét tavaszi megválasztása előtt már „gyakran bakizó, egyenesbeszédű, kemény szakszervezeti gengszternek” titulálták egykori tárgyalópartnerei.

Megválasztásakor azt volt a célja, hogy adóreformot vezessen be és megnövelje a közkiadásokat. Emellett törölni akarta azt a politikát, amely szerint a munkanélkülieknek bizonyítaniuk kell, hogy aktívan keresnek állást, a férfiakkal megegyező fizetést akart a nőknek, és igazságosabban akarta elosztani a szülői szabadságot az apák és anyák között.

Voltak azonban olyan beszólásai, amikre a társadalom egy része felvonta a szemöldökét.

Például közölte a finn nőkkel, hogy több gyereket kell szülniük, a konyhában pedig azt vallotta, hogy kétszer annyi sajt és bacon legyen a spagettiszószban, mint ami a megszokott – és ezt úgy mondta, hogy közben koszorúér-betegségben szenved.

A most távozott szociáldemokrata miniszterelnök egy ötpárti koalíció élén állt és a számára fontos Centrum Párt volt az, amely megadta a kegyelemdöfést azzal, hogy megvonta tőle a bizalmat. Mivel ezt hivatalos bizalmatlansági indítvány nélkül érte el, választások nem, de vezetőcsere lesz Finnországban.

A Centrum azért sem akar drámai változást, mert most hatalmon van, a felmérések szerint viszont rosszabbul szerepelne a voksoláson, mint a nacionalista Finnek Pártja, amely áprilisban a második helyen végzett a most leköszönt Rinne szociáldemokratái mögött.

A kormánykoalíció pártjai tehát nem akarnak nagy változást, de az ellenzéki Nemzeti Koalíció Pártja azt követeli, hogy minden ellenzéki erő is kapjon helyet a hatalomban.

A bevándorlás-ellenes Finnek Pártja közben immár a legnépszerűbb politikai párt az országban.

Ebben a helyzetben a szociáldemokraták látványos húzással akarják stabilizálni hatalmukat, ami azt jelenti, hogy nagyon fiatal miniszterelnökjelölteket dobtak be a köztudatba.

A legesélyesebb, Sanna Marin, a 34 éves közlekedési és távközlési miniszter. Ő csak 2015 óta képviselő és ő lenne a finn történelem legfiatalabb kormányfője.

A másik Antti Lindtman, a szociáldemokrata frakció 37 éves elnöke, aki 2011-ben jutott be a törvényhozásba.

A kormányfő váltásra akkor kerül sor, amikor még egy hónapja maradt Finnországnak az Európai Unió soros elnökségi tisztéből. Az ügyvezető kormány azt ígéri, hogy ezt a feladatot a parlament támogatásával gond nélkül el tudja látni.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×