eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Salzburg, 2018. szeptember 20.Andrej Babis cseh miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülése előtt 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Brüsszelben is tüntettek a cseh kormányfő ellen

Andrej Babiš cseh kormányfő lemondását már nemcsak Csehországban követelik, mintegy kétszázan tüntettek ellene Brüsszelben is. Luděk Niedermayer, az ellenzéki TOP 09 párt EP-képviselője kijelentette, az uniós támogatások körül kialakult botrány egyféleképpen feloldható.

Luděk Niedermayer szerint a Babiš-üggyel európai politikusok is foglalkoznak.

„A német politikusoknak meglehetősen nehéz meggyőzni a lakosokat arról, hogy jó ötlet

több 10 milliárd eurót elkülöníteni az európai uniós költségvetésben arra, hogy az unió támogasson egy szegényebb országot úgy, hogy végül ez a pénz olyan helyi milliárdosok zsebében köt ki,

akik jelen vannak a politikában” – fogalmazott a TOP 09 párt képviselője. Hozzátette, bízik benne, hogy az Andrej Babiš körül kialakult botrány nem vezet ahhoz, hogy más szegényebb tagállamok nem jutnak majd hozzá a támogatásokhoz, és veszélybe kerül az unió kohéziós politikája.

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babišt, hogy visszaélt az uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. Babiš a vádakat elutasította, politikai kampánynak minősítette, és ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.

„Arra vannak a szabad választások, hogy az emberek kinyilváníthassák a véleményüket”

– mondta a cseh kormányfő. Úgy véli, az ellenzéki politikusok nem az igazságot közvetítik az emberek felé, akik hamis információk hatására vonulnak az utcára.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke elmondta, hogy kedden az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a prágai képviselőház elé a kétpárti koalíciós kabinet ellen. A rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat az öt ellenzéki párt pénteken akarja átadni Radek Vondráčeknek, a képviselőház elnökének. A hatályos szabályok szerint a házelnöknek ezt követően egy héten belül össze kell hívnia a rendkívüli parlamenti ülést. Fiala szerint az ellenzék azzal számol, hogy a bizalmatlansági indítvány megvitatására a jövő héten kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×