eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kirchdorf am Inn, 2018. július 18.Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök felkeres egy ellenörző állomást a német-osztrák határ bajor oldalán, Kirchdorf am Innben 2018. július 18-án. A bajor határrendőrséget 2018-ban állították fel, hogy a német szövetségi rendőrséggel karöltve bűnözőket keressen a tartomány határtérségében. (MTI/EPA/Andreas Schaad)
Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Schaad

A Keresztényszociális Unió élén is váltás jöhet Németországban?

Három héttel a bajorországi parlamenti választás után hétfőn tartja alakuló ülését az új törvényhozás és holnap ismét a tartomány miniszterelnökévé választja Markus Södert, miután október 14-én az ő pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot és így az alkotmány értelmében a jogot az új kormány megalakítására.

A Keresztényszociális Unió eddig egyedül vezette Bajorország ügyeit, azonban három héttel ezelőtt a 205 tagú parlamentben csak 85 mandátumot tudott megszerezni, így koalíciós partner bevonására kényszerült. Erre Markus Söder számára a 27 mandátummal rendelkező Szabad Választók Pártja tűnt a legalkalmasabbnak.

A két konzervatív párt között szinte zökkenőmentesen folyt a tárgyalás, így Markus Söder új kormánya már most kedden megkezdheti munkáját.

Az 1978-ban alapított Szabad Választók Pártja a közvetlen demokrácia megvalósítását írta zászlajára, ezen belül fellép a családok, valamint a környezet fokozottabb védelmében, ideértve a belső biztonság erősítését is, elveti az egészségügyi ellátás privatizálását, az óvodáktól az egyetemi oktatásig jobb támogatást ígér a hátrányos helyzetűek számára. Továbbá mindenkinek hozzáférhetővé akarja tenni az internetet, valamint állami beruházásokkal akarja fejleszteni a vidék gazdaságát.

Mivel ez a pártprogram nem áll ellentétben a Keresztényszociális Unió, a CSU terveivel, így Markus Söder kormányalakításra feljogosított eddig miniszterelnök már a választás napján a Szabad Választók Pártja mellett tette le a garast. A jelek szerint nem is csalódott, mert a párt élén álló Hubert Aiwangerrel hamarosan dűlőre jutott három minisztérium, így a művelődési, a környezetvédelmi valamint a gazdasági tárca átadása ellenében.

Hubert Aiwanger elérte azt is, hogy több évre felfüggesztik a müncheni nemzetközi repülőtér további kiépítését, a gyermekek után járó segély összegét pedig felemelik. Ennek ellenében a koalíciós partner továbbra is támogatja a Keresztényszociális Unió eddigi irányvonalát, amely – kiváltképpen a menekültkérdés megítélésében – alaposan eltér a berlini nagykoalíció irányvonalától.

Markus Söder régi és egyben új miniszterelnök azonban utalt arra is, hogy pártja népszerűségének erősítése érdekében helyesnek tartaná, ha ismét egyazon személy vezetné mind a bajor kormányt, mind pedig a Kersztényszociális Uniót, amelynek élén még Horst Seehofer belügyminiszter áll. A kijelentésből elemzők arra következtetnek, hogy küszöbön áll a személycsere a Keresztényszociális Unió, a CSU élén.

Új személy várható a berlini kormányban szintén résztvevő Kereszténydemokrata Unió, a CDU élén is, miután Angela Merkel kancellár nemrég bejelentette, hogy a decemberi pártkongresszuson nem fog pályázni az elnöki tisztségre. A Bild am Sonntag cimü újság felmérése szerint a németek 38 százaléka, a kereszténypárti választóknak pedig közel fele, szívesen látná a konzervatív beállítottságú Friedrich Merzet, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU, élén. Merz a kereszténypártok parlamenti frakcióvezetője volt, de tisztségét közel egy évtizeddel ezelőtt kénytelen volt átadni Angela Merkelnek, így jól értesült források szerint fenntartással viszonyulnak egymás iránt.

A második helyen Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár áll, akit a távozó pártelnök, Angela Merkel szövetségeseként tartanak számon, míg a harmadik helyre a kancellár menekültpolitikáját ellenző Jens Spahn egészségügyi miniszter került. A Kereszténydemokrata Unió új elnökét a párt december 7-én kezdődő hamburgi kongresszusán a jelen lévő 1001 küldött titkos szavazással választja meg. A jelöltek számára a következő hetekben regionális konferenciákon és párton belüli szervezetek tanácskozásain nyílik lehetőség programjukat bemutatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×