eur:
393.1
usd:
363.24
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a 2010 utáni Orbán-kormányok kultúrpolitikájáról tartottak a múzeumban 2018. június 21-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Prőhle Gergely: a német politika megértésében is segít Szent Márton példája

A Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelője szerint egyfajta ökumenikus jellege is van a Márton napnak, Tours-i Szent Mártonon keresztül. A korábbi berlini nagykövet az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Németországban a politikában is különös jelentősége lehet ennek.

Prőhle Gergely szerint a Márton nap egyrészt az ökumenikus jellege miatt fontos, másrészt a mai Magyarország területén született püspökhöz, Tours-i Szent Mártonhoz kötődik. „Ez egy olyan kulturtörténeti összekötő erő, amely az egész európai kultúrát köti össze” – fogalmazott.

Szent Márton példája – a hagyomány szerint a püspök egy téli este egy kifosztott koldusnak adta köpenye felét – felhívja a figyelmet a szociális odafordulás, figyelem fontosságára. Az egykori berlini nagykövet úgy véli, ezt „nem szabad elfelejteni akkor, amikor a német politikát nem elfogadni, hanem megérteni próbáljuk”.

Szerinte ez a kulturtörténeti háttér szerepet játszott Angela Merkel – olykor önsorsrontó – szociális politikájában.

A protestáns és a katolikus hagyomány összekötése megfigyelhető a CDU életében is, „hiszen eddig egy protestáns kancellár volt Németország élén, és érdekes, hogy Friedrich Merz egy erősen katolikus, Rajna-vidéki politikus” – fogalmazott Prőhle Gergely.

A hívők között a katolikusok és a protestánsok aránya közel azonos Németországban – jegyezte meg Prőhle Gergely, hozzátéve: az elvilágiasodás mértéke megfelel az európai átlagnak. A volt nagykövet hozzátette: a német adórendszer alapján, ha valaki nem lép ki az egyházból, amelybe beleszületett, az adójából automatikusan levonják a megfelelő felekezet részére a neki járó összeget. „Ezért aztán az egyház intézményrendszere – gondoljunk akárcsak az egészségügyre – borzasztó erős.”

Prőhle Gergely, Magyarország korábbi berlini nagykövete lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vasárnapi vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×