eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Áttért az iszlámra és bombát akart gyártani

Egy 25 éves szentmihályfai fiatalról van szó, akit a hétvégén vettek őrizetbe a cseh hatóságok terrortámadás előkészítésének gyanújával.

Nyilatkozatot tett közzé a szlovák titkosrendőrség azzal a szlovákiai radikális iszlamistával kapcsolatban, akit a hét végén vettek őrizetbe a cseh hatóságok. A szlovák állampolgárt terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt tartóztatták le.

Abdul Rahman, vagyis Dominik K. 25 éves, és a kelet-szlovákiai Szentmihályfáról származik.

Négy éve költözött Prágába, hogy munkát találjon, ott áttért a muzulmán hitre. A cseh rendőrség szerint pokolgépet akart készíteni és merényletet elkövetni, mert

a lakásában tartott házkutatás során különféle vegyi anyagokat és pokolgép készítéséhez szükséges leírást találtak.

A rendőrök arról szóló írásokra is rábukkantak, hogyan lehet a bombát a testhez vagy egy gépkocsihoz erősíteni. A szlovák férfi az első gyanúsított, akit iszlamista terrorakció előkészítésével gyanúsítanak Csehországban.

Az eset súlyosságára és a megnövekedett érdeklődésre tekintettel a szlovák titkosrendőrség szokásától eltérően nyilatkozatot tett közzé az ügyben. A terrorellenes harc, illetve a szélsőségesség terjesztése elleni küzdelem nevében folytatott hírszerző tevékenység során a titkosrendőrség azonosította az őrizetbe vett személy gyanús magatartását és vallási radikalizálódását.

A fiatal a közösségi oldalon nyugtalanító üzeneteket osztott meg, például egy fényképet, amelyen a következő felirat szerepelt:

„A miénk lesz ez az ország, és nem lesz benne mindenki számára hely!”

Miután a fiatalember áttért az iszlám hitre, gyakran mutatkozott katonai egyenruhában, felemelt jobb mutatóujjal, amellyel az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai az odaadásukat fejezik ki. A rendőrség meggyőződése, hogy radikális iszlamistáról van szó, akinek azért indítványozták az előzetes letartóztatását, mert

fennáll a veszélye, hogy a dzsihád nevében megvalósítja a tervezett terrortámadást.

A letartóztatása után a férfi azt állította, hogy minden, amit a rendőrök a lakásában találtak, tűzijátékok készítéséhez kellett szilveszterre. A cseh rendőrség szerint sántít a magyarázat, a muzulmánok ugyanis nem ünneplik az újévet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×