eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Egy hajléktalan koldus ül kutyájával az Alexanderplatzon, Berlin egyik leghíresebb, legnevezetesebb terén, amely fontos közlekedési csomópont is. A tér 1949 és 1990 között az egykori Kelet-Berlinhez, vagyis az NDK övezetébe tartozott. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Hazacsábítják a Berlinben élő lengyel hajléktalanokat

Pénzt, munkalehetőséget és egészségügyi ellátást ígérnek nekik, csak menjenek haza a német fővárosból, ahol a külföldi hajléktalanok fele lengyel.

Átfogó intézkedéssel akarnak gátat szabni Berlin vezetői, hogy tovább emelkedjen a hajléktalanok száma a német fővárosban. Attól tartanak, hogy jövőre már elérheti az 50 ezret a hajléktalanok száma a német fővárosban.

Köztük feltűnően sok a kelet-európai, kiváltképpen a lengyel állampolgár.

A berlini városi hatóságokkal karöltve, most a varsói kormány is bejelentette, hogy alapot létesít a német földön tengődő lengyel hajléktalanok hazahozatalára.

Az elmúlt években több, mint 300 hajléktalan fagyott halálra Berlinben a téli hidegben. A német szociális hálózat áldásai ellenére

az országban 800 ezerre tehető a lakás nélküliek száma, köztük több 100 ezer a szabályos hajléktalan, vagyis az utcán él.

A Berlinben élő hajléktalanok között többségben vannak azok, akik az egykori vasfüggöny mögötti országokból érkeztek. A berlini külföldi hajléktalanok fele lengyel, akik közül csak igen kevesen beszélnek németül, így a szociális segélyszervezetek ajánlatairól sem igen értesülnek.

Most a varsói kormány támogatásával a "Barka" nevű lengyel humanitárius alapítvány kiterjeszti tevékenységét a német fővárosra is, ahol együttműködik majd a kimondottan a hajléktalanok felkarolására létesített "Gangway" és "Klik" nevű német szervezettel. Ezek ugyanis már pontos ismeretekkel rendelkeznek, hogy melyik városrészben található a legtöbb lengyel hajléktalan, akiket a "Barka" Berlinbe küldött munkatársai megpróbálnak majd rábeszélni a hazatérésre.

Mint a berlini lengyel nagykövetség szóvivője elmondta,

a "Barka" legfőbb érve alighanem az anyagi támogatás lesz, amelyet a varsói kormány által külön erre a célra létesített alapból fognak fedezni.

További érv a társadalomba való visszavezetést célzó ajánlat a hazai munkalehetőség felkínálása, amellyel betegbiztosítás is jár. A németországi rendelkezések értelmében ugyanis az egészségügyi szervek, valamint orvosok, csak betegbiztosítással rendelkező személyeket kezelhetnek, a kórházak pedig kizárólag akkor vehetnek fel biztosítás nélküli hajléktalanokat, ha állapotuk életveszélyes és ezért azonnali beavatkozást követel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×