eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Naszíb, 2018. június 8.Szíriai kormánykatona az ország zászlaját viszi a naszíbi határátkelőnél, a Jordániával szomszédos délnyugat-szíriai Deraa tartományban 2018. július 7-én. A szíriai kormányerők egy nappal korábban visszafoglalták a felkelőktől a stratégiai jelentőségű átkelőt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Aszad olyan helyre jutott el, ahová hét éve nem sikerült

A szíriai Aszad-kormány és szövetségesei visszafoglalták a a déli Dera városát, amelyet a rezsimellenes lázadás bölcsőjének is neveztek. Aszad elnök ezzel újabb lépést tett afelé, hogy visszaszerezze az ellenőrzést az ország nagy része felett.

Hosszú évek óta először ismét a szíriai kormány zászlaja leng a dél-nyugati Derában. A lobogó ünnepélyes felvonását csütörtökön az állami tévé közvetítette. Ez volt az a város, a környező falvakkal együtt, amely 2011-ben az elsők között lázadt fel Aszad elnök ellen. Az elmúlt hetekben azonban a masszív bombázásokat végrehajtó orosz légierő által támogatott kormányhadsereg fokozatosan visszafoglalta a térséget.

A Derába bevonuló első szövetséges erők között ott volt az orosz katonai rendőrség is. Moszkva 2015-ös beavatkozása fordította meg a polgárháború menetét és tette lehetővé Aszadnak, hogy területeket szerezzen vissza a különböző lázadó frakcióktól, köztük a szélsőséges dzsihadistáktól. Mostanra - gyakran többhetes ostromok és bombázások után - kiűzték a lázadókat az összes nagyobb városi agglomerációból. Az észak-nyugati Idlib tartomány az utolsó nagyobb terület, amit a kormányellenes erők még ellenőriznek – emlékeztet a Financial Times című lap.

Derát - és a városban élő 2000 lázadót - is napokon át tartották ostromgyűrűben a kormányerők. Mivel esélyük sem volt az ellenállásra, más helyekhez hasonlóan alkut kötöttek nehézfegyvereik feladásáról és a szabad elvonulásról.

Ez a térség neuralgikus pont Szíriában, mivel határos Jordániával és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal. A kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk a jordán határon található Nászib határátkelőt, és így lehetővé tenni a kereskedelmi útvonal újbóli megnyitását.

Tavaly nyár óta viszonylagos nyugalom uralkodott a térségben, mert a szíriai ellenzéket támogató Egyesült Államok és Jordánia úgynevezett „deeszkalációs övezet” felállításáról állapodott meg Moszkvával. A kormányerők azonban az elmúlt hónapokban offenzívába mentek át, hogy visszaszerezzék a térséget. Ezt egy ideig kérdésessé tette Izrael, amely attól tart, hogy az Aszaddal szövetséges iráni és libanoni sííta erők közelebb kerülhetnek a határához. Emiatt többször is támadták a szíriai hadsereg állásait. Most viszont izraeli illetékesek azt mondják: nem bánják, ha az Aszad-erők visszafoglalják a térséget, ha ez azt jelenti, hogy nem kerül az irániak vagy libanoni Hezbollah ellenőrzése alá.

A kormányoffenzíva nyomán több mint 300 ezer ember menekült el a térségből és több százan haltak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×